Glas Javnosti

КОШАРКАШИ СРБИЈЕ ДИРЕКТНО НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА?

Košarka
Autor: blic.rs

Ако се због корона вируса откажу квалификације, ово су два сценарија и ОБА СУ ДОБРА за "орлове"!

Иако Међународни олимпијски комитет и даље остаје при ставу да ће се Олимпијске игре у Токију, чији је почетак заказан за 24. јул, одржати када је и предвиђено, због пандемије САРС-ЦоВ19 корона вируса квалификације можда не буду одржане. Шта ће у том случају бити са репрезентацијом Србије? По свој прилици - директно ће постати учесник Игара.

Наиме, МОК је у свом јутрошњем саопштењу истакао да "прати ситуацију из дана у дан", те да у овом тренутку "нема потребе за драстичним одлукама". Али, имајући у виду да су бројна спортска догађања широм света заустављена, нека отказана, а нека, попут Европског првенства у фудбалу и Копа Америка померена за 2021. годину, Међународни олимпијски комитет је истакао да ће се преосталих 43% упражњених места на Играма свакако попунити, "макар се уместо турнира користиле и постојеће ранг листе".

И, те речи, "коришћење ранг листа уместо квалификационих турнира", биле су довољне да италијански Тутоспорт саопшти да ће ФИБА листа бити од пресудне важности за одлазак на Игре, док је специјализовани кошаркашки сајт "Спортандо" навео да ће се, можда, ипак користити пласман на прошлогодишњем Светском првенству у Кини.

Кошаркашка репрезентација Србије је, у сваком случају, као пета на оба рангирања - "мирна", ако дође до отказивања квалификација (у којима би, на турниру у Београду, од 23. до 28. јуна најпре требало да преброди групу у којој су "орлови" са Доминиканском Републиком и Новим Зеландом, а онда кроз полуфинале и финале надмаше и два најбоља тима из групе у којој су Порторико, Италија и Сенегал).
Ако квалификационих кошаркашких турнира за Олимпијске игре не буде, онда ће се у Токију надметати следећи тимови, уколико ФИБА буде решила да попуну преосталих места врши по својој ранг листи:

Сједињене Америчке Државе, Шпанија, Аргентина, Француска, Србија, Литванија, Аустралија, Чешка, Грчка, Јапан, Нигерија, Иран.

Са друге стране, ако се пласман буде одређивао по пласману на Мундобаскету, у Токију неће бити актуелног МВП-а НБА лиге, Јаниса Адетокумбоа, јер би у том случају Грчку заменила Пољска.

Ипак, док Међународни олимпијски комитет, који се налази у прилично хаотичној ситуацији, према речима председника Олимпијског комитета Србије, Божидара Маљковића, не донесе коначну одлуку - све ово за сада остаје у домену теорије.

Једно је сигурно - никада раније се свет спорта није суочио са оваквом ситуацијом, па остаје да се сачека и види шта ће бити са пандемијом корона вируса, а онда ће постати јасније да ли ће "орлови" играти квалификациони турнир, или, који год пут да одабере ФИБА, постати аутоматски учесници Игара у Токију

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR