Glas Javnosti

Како ће коронавирус помоћи НБА лиги да спроведе једну идеју

Košarka
Autor: Glas javnosti / RTS

Седам дана прошло је од суспензије НБА лиге након што је Руди Гобер био позитиван на коронавирус. Недуго затим почела су нагађања када би сезона могла да се настави, а ноћас је комесар Адам Силвер говорио како види НБА после пандемије.

Од последњег одиграног меча НБА лиге прошло је тек седам дана, иако се многима тај период чини много дужим, као вечност.

Позитиван исход теста Рудија Гобера био је окидач да се тотално обустави шампионат, а убрзо потом је број инфицираних почео да расте, и тренутно је на коти 7.

Док се Америка и свет боре са пандемијом Ковид-19, руководство најбоље кошаркашке лиге света ради и разматра могуће сценарије за наставак сезоне, али и будућност НБА лиге.

Комесар Адам Силвер био је гост И-Ес-Пи-Ен, и у разговору са Рејчел Николс открио у ком смеру иду размишљања оних коју лигу воде, пре свега о наставку такмичења.

Од Ковид-19 три путића
”Имамо три опције тренутно. Прва је, наравно, када можемо да поново кренемо да играмо и то у условима као пре, са 19 хиљада навијача у хали”.

”Друга опција је да размислимо о настављању сезоне без присуства публике на трибинама и шта то значи", рекао је Силвер и појаснио шта би то подразумевало:

"На терену бисмо имали играче, тренерско и помоћно особље. Они би били обавезани одређеним протоколима, а доктори би их контролисали и на крају давали дозволу да је безбедно играти”, открива Силвер. 

Трећа опција која се разматра је, како каже, хуманитарна утакмица, нешто попут Ол-стар меча, са мањим бројем учесника, али која би имала за циљ да се народ забави у овим тешким временима.

"Ту бисмо прикупили велика средства. Кошаркаши би такође пратили одређени протокол, били би тестирани и изоловани. Људи су заробљени у кућама, потребна им је разонада, нека промена", сматра Силвер. 

Старт сезоне на Божић
Као реални термин за наставак сезоне све гласније се спомиње јун месец, што би аутоматски значило померање почетка наредне сезоне. Она би вероватно почела у децембру, а то би могло и трајно да промени календар лиге какав данас знамо. 

”Могуће. То су ствари о којима причамо са нашим партнерима из И-Ес-Пи-Ен-а и Ворнер медије, заједно са нашим регионалним спортским мрежама. Морам да нагласим да се конвенционални телевизијски календар много променио, поготово од када сам ја ушао у овај посао. ’Прајм тајм’ сада значи нешто сасвим друго. Сада људи телевизију носе са собом у џепу”, рекао је Силвер и наставио:

”И на лето се гледа другачије него што је то било историјски са становишта телевизије. И то је нешто на чему канцеларија лиге ради већ дуже време, без обзира на ову новонасталу ситуацију. Имамо доста власника тимова који су технолози, медијски експерти, тако да је то нешто на чему власници клубова и званичници лиге раде на већ извесно време”, открио је Силвер, и наговестио да би сезона у НБА лиги убудуће могла да почиње на крајем децембра, на католички Божић.

Комесар је на крају рекао да се тренутно не може бавити историјом, статистиком и наградама (МВП, најбоља петорка), али да ће се и поводом тога ”већ нешто смислити”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR