Glas Javnosti

TRI BRATA, TRI REPREZENTACIJE: Ko je temperamentni GRANIT DŽAKA koji je razbesneo SRBIJU?

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Fudbaler Granit Džaka, igrač fudbalskog kluba Arsenal i reprezentativac Švajcarske poznat je kao dobar fudbaler, ali i vrlo incidentna ličnost na terenu. Srbija ga pamti po Svetskom prvenstvu 2018. godine i famoznoj utakmici protiv Srbije u kojoj je postigao prvi gol, a onda ga proslavio simbolom Velike Albanije.

Kao podsetnik na njegov temperamet je i utakmica Arsenala odigrana u ponedeljak, u kojoj se njegov tim nije proslavio igrom, a on ponašanjem. Igrača protivnilkog tima je uhvatio za vrat i oborio na zemlju, nakon čega je ostatak meča proveo u svačionici.

Granit Džaka, iako reprezentativac Švajcarske, je Albanac, što nam i bez preteranog raspitivanja i istraživanja govori njegovo ponašanje, naročito kada igra protiv srpskog kluba ili reprezentacije.

Tu je i vreme kada je provocirao navijače sopstvenog kluba, Arsenala, zbog čega je digao celu englesku fudbalsku javnost na noge, prošle godine.

Ali nije njegov temperament ono zbog čega bismo trebali bolje da ga upoznamo.

Naime, Granit je rođen u Švajcarskoj i ima starijeg brata. Roditelji su emigrirali iz Jugoslavije krajem 80-tih godina prošlog veka, tako da su deca (Taulant i Granit), ceo život provela u državi podno Alpa.

Međutim, Taulant Džaka igra za Albaniju.

Kako je došlo do toga da dva rođena brata igraju za dve različite reprezentacije?

Braća su rođena u Bazelu gde su i počeli ozbiljniji deo karijere, ali je Granit brže napredovao. Brzo je primećen njegov potencijal te je Granit ostvario transfer u Nemačku, tačnije u Borusiju Mehengladbah, a i dobio poziv seniorske reprezentacije već sa 18 godina, koji je prihvatio sa oduševljenjem.

Taulant se ipak nije dobro snalazio pa je tražio sreću po pozajmicama dok konačno nije stasao u igrača za prvi tim švajcarskog prvoligaša, ali... fudbalski savez Švajcarske nije mario. Dok je Granit "gazio" treću godinu u nacionalnom dresu, na adresu Taulanta stigao je poziv - Albanije, da zaigra za njihovu reprezentaciju.

Foto: Wikipedia

Granit je bio srećan zbog brata, ali nije krio i to da mu je jako krivo što je on požurio i što nije sačekao albanski poziv već sada nosi dres reprezentacije koje možda i ne bi hteo, što i danas pokazuju neki njegovi postupci.

Ipak u celu priču se uklapa i treći brat, Agon Džaka, takođe fudbaler. A gde je još jedan brat tu je i još jedna reprezentacija.

Agon Džaka, pak igra za fudbalsku reprezenrtaciju Kosova.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovo jedinstven slučaj u istoriji fudbala. Samo je jedan primer bio sličan, ali su u pitanju dva polu-brata, tako da ipak trojica braće iz porodice Džaka jesu ispisala istoriju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR