Glas Javnosti

Preminuo Miodrag Mališa Petrović

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da je u utorak u 94. godini preminuo Miodrag Mališa Petrović.

"Napustio nas poslednji živi svedok osnivačke Skupštine Crvene zvezde i golman generacije našeg kluba koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije", piše na zvaničnom sajtu kluba.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarom Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije.

U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio "USAOS". Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član.

Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA. Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine.

Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio totulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine. Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde je proveo ceo radni vek. Ostao je u fudbalu i bio je trener mnogih manjih beogradskih klubova, predvodio je u više navrata Žarkovo, Železnik, Polet, Jedinstvo iz Zemuna, BSK Batajnicu, Dobanovce, Surčin.

Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsednik Udruženja trenera pri SOFK Beogarada i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije. Nosioc je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih sruštvenih i sportskih priznanja.

"Za Mališu je Zvezda bila emocija, Rajko Mitić prijatelj kakav se stiče jednom u životu. Bio je i predsednik Udruženja veterana "Rajko Mitić - Stjepan Bobek" od 2007.

Ispraćaj za kremaciju Miodraga Mališe Petrovića biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad se Vanredno stanje bude završilo. FK Crvena zvezda će vas blagovremeno obavestiti o datumu.

FK Crvena zvezda porodici i prijateljima našeg Mališe izražava poruke najiskrenijeg saučešća", navodi se na zvaničnom sajtu.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR