Glas Javnosti

KAKO SU SAMO PRANGIJALI ACA PIKAVAC I SANI BOJ! Najveći golgeteri, a ogromna nepravda

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Priča prva...Grmi stadion " Bolji Aca, neg Meaca", šampion sveta Italija na kolenima na meču u Beogradu 1939. godine protiv reprezentacije Jugoslavije.

Zvanično najbolji fudbaler sveta Đuzepe Meaca nemo "statira u kukuruzu" dok Aleksandar Petrović, popularni Aca Pikavac, nemilosrdno trpa golove u mrežu njegovih "azura", od prethodne godine dvostrukih svetskih šampiona! 
Stadionom se neprekidno prolama "Bolji Aca neg Meaca, ali ne zbunjenom Đuzepeu, već selektoru i fudbalskim čelnicima koji godinama okreću glavu od jednog od najboljih strelaca koje je Beograd imao ikada Aleksandra Petrovića, Acu Pikavca  (1914- 1987).

Pored " greha" što je igrao u eri takođe velikog Moše Marjanovića, Aca Pikavca nije bio po volji raznih selektora jer je bio perjanica Palilulca, pa Čukaričkog, da bi tek 1936. godine prešao u jednog od dva najveća SK Jugoslaviju. E, tek su ga se onda "setili", da napabirči mršavih 12 utakmica za nacionalni tim.
S druge strane navijači su obožavali svog Acu Pikavca, zbog njega odlazili na stadion, da neprekidno mere ko je veći majstor on ili Moša Marjanović. Ruku na srce, govorilo se tada, zaslužio je Moša možda i više, ali je nepravda prema Aci Pikavcu ostala zauvek, koliko je zanemarivan od novinara i selektora tih godina.
Priča druga...
Za njega su zlobnici pričali da neko ko ima 171 santimetar, 66 kilograma i jedino ume da  "predribla korner zastavicu" ne može da igra ni za Malu Moštanici a ne državnu reprezentaciju. A onda je taj od 66 kilograma i dribler korner zastavice postao Bronzana kopačka Evrope sa 33 gola u prvenstvu i sa 218 pogodaka najbolji strelac svih vremena jugoslovenskog fudbala!
Sani Boj, Sani Gol - Slobodan Santrač! Nenadmašan da se idealno postavi pred golom, a onda je samo takne do ulaska u mrežu. I tako "samo" 1301 put, za 1359 utakmica! 
Sve je to tada, ipak, radio u "malenom" OFK Beogradu, a ne u dresu Zvezde i Partizana. 
Santrač će u smiraj karijere preći u Partizan, ali ni to mu neće pomoći da premaši više nego skromnih osam nastupa za reprezentaciju, ali nijednu nije odigrao svih 90 minuta! Bruka, nikad opevana.
Ako se veruje da nepravde manje bole ako ih povremeno još jednom spomenemo, onda ovi redovi o legendarnim golgeterima Aci Pikavcu i Sani Boju, ne mogu ni tražiti više. 
...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR