Glas Javnosti

Hod po tankoj žici nepotizma: Transfer koji bi Dejana Stankovića mogao preskupo da košta

Fudbal
Autor: Strahinja Nikolić

Navijači Crvene zvezde su razmaženi, pogotovo kada su u pitanju legende ili miljenici, pa su skloni da im "progledaju kroz prste" čak i u situacijama kada možda ne bi trebalo. Ipak, utisak je da bi poslednji transfer o kom pišu mediji u Srbiji i Italiji veoma lako mogao da bude i tačka prekretnica nakon koje ni Stanković ne bi uspeo da se vrati.

Mediji što sa "čizme", što iz Srbije tvrde da je trostruki vezani šampion Superlige zainteresovan da u svoje redove dovede 18-godišnjeg golmana Filipa Stankovića, inače sina šefa stručnog štaba Zvezde Dejana Stankovića, što bi moglo da proizvede nekoliko negativnih efekata koji bi i Zvezdi, i Stankoviću senioru i mladom, talentovanom čuvaru mreže znatno otežali nastavak zajedničkog puta.

Prvi je direktno vezan za odnos navijača prema nekadašnjem kapitenu i sadašnjem treneru crveno-belih. Dolazak njegovog naslednika automatski bi pritisak na golobradog mladića, ali i trenera Zvezde podigao na gotovo neizdrživ nivo, što je veliko pitanje da li bi mogli da izdrže. Najbolji primer dogodio se 2006. godine, kada je tadašnji selektor Ilija Petković odlučio da umesto Mirka Vučinića u tim za Mondijal u Nemačkoj uvrsti svog sina Dušana Petkovića. Ta njegova odluka izazvala je burne reakcije u javnosti, Petković senior je na kraju odustao od poziva, ali je atmosfera u reprezentaciji već bila načeta u tolikoj meri da povratka nije bilo. Ako se na to doda činjenica da bi pod posebnom lupom bio svaki potez i jednog i drugog, čini se da je pitanje trenutka kada bi situacija eskalirala.

Drugi razlog je trenutak u kom se o transferu priča. Ako poraz od TSC-a u Senti navijači još i mogu da "progutaju" s obzirom na to da je ekipa već osvojila šampionsku titulu, te da je utakmica takmičarski bila nebitna za ekipu sa "Marakane", očajna partija i neuspeh iz polufinala kupa protiv Partizana naterali su veliki broj navijača da otvoreno izraze sumnju u Stankovićeve trenerske kvalitete. Kako Zvezdu očekuju kvalifikacije za evrotakmičenja u kojima gotovo da neće biti prostora za grešku (najverovatnije će biti igrana po jedna utakmica), čak i najmanja sitnica koja odvlači pažnju sa terena može skupo da košta klub koliko sa finansijske strane, jer su sredstva od UEFA neophodna nakon problema izazvanih koronavirusom, toliko i sa sportske strane, jer bi izostanak iz grupne faze nekog evrotakmičenja dodatno "podgrejao" nezadovoljstvo zvezdaša.

Treća stvar je ugovorni status fudbalera Intera. "Nero-azuri" će u narednim danima produžiti ugovor sa Stankovićem do 2024. godine, što znači da bi na "Marakanu" stigao kao pozajmljen fudbaler tima iz Milana, u koji bi se verovatno vratio pred početak sezone 2021/2022, pa je malo verovatno da bi u Beograd došao kako bi čitavu sezonu presedeo na klupi. Trenutna situacija, kada su čuvari mreže u pitanju, je sledeća - za narednu sezonu Zvezda, nakon izvesnog odlaska Zorana Popovića u Levski, ima pod ugovorima Milana Borjana, talentovanog Nikolu Vasiljevića, te omladince Andriju Katića i Miloša Čupića. Čak i ako kapiten Borjan odluči da unovči fantastične tri sezone, Vasiljević je pokazao da ima dovoljno kvaliteta da dobije šansu kao "jedinica", a Katić i Čupić bi imali zadatak da se nadmeću za mesto prve rezerve. 

I četvrti razlog je nasleđen, ali prisutan, i Stanković će na ovom polju morati da bude maltene perfektan kako bi povratio poljuljano poverenje od strane navijača. Naime, uprkos šampionskoj tituli, gorak ukus u ustima fanova crveno-belih ostavio je veliki broj promašaja iz prošlog prezalnog roka. Beograd su već napustili Žander i Radživ van la Para, Hoze Kanjas je takođe već bivši, a pitanje je trenutka kada će i Mateo Garsija "isprazniti ormarić", što znači da će svaki korak i svaki potpis tokom ovog prelaznog roka biti analiziran do najsitnijih detalja, pa bi i najmanja greška, u kombinaciji sa bilo kojim od gore navedena tri faktora, lako mogla da se pretvori maltene u "atomsku bombu" čija jedina žrtva bi bio status Dejana Stankovića kod navijača kluba koji predvodi sa klupe, a o kom je izlišno pričati.  

Filip Stanković bi, da je fudbaler Crvene zvezde, bez dileme bio među glavnim kandidatima da u bliskoj budućnosti postane jedan od oslonaca tima, ma ko sedeo na klupi. No, gledajući iz perspektive u kojoj se Crvena zvezda trenutno nalazi, utisak je da bi ovaj transfer mogao da donese mnogo više negativnih nego pozitivnih stvari, i da bi posledice po klub mogle da budu u najmanju ruku pogubne, bar kada je neka bliska budućnost u pitanju. A to verovatno nijedan navijač Zvezde, ali ni ljubitelj fudbala u Srbiji, Stankoviću oprostio ne bi.

Razlog više da dolazak Stankovića među crveno-bele sačeka neko bolje vreme su i godine mladog čuvara mreže. Kao 18-godišnjaka, Filipa Stankovića fudbalska karijera praktično tek očekuje, najbolje partije i uspesi su tek pred njim, a sigurno je da bi i njemu i ocu Dejanu mnogo više značilo da u dresu crveno-belih ostavi dubok i neizbrisiv trag od uloge rezerve koja će se boriti za pokoji minut protiv slabijih ekipa u domaćem šampionatu, što, priznaćete, preizmenu "Stanković", bar kada je Crvena zvezda u pitanju, ne stoji. . 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR