Glas Javnosti

Godine prolaze, ali udarac još uvek boli: Tačno 22 godine od kako je Mijatović zatresao prečku i zario nož u srce srpskog fudbala (VIDEO)

Fudbal
Autor: Strahinja Nikolić

Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je održano 1998. godine po mnogo čemu je ostalo upamćeno - nestvaran gol Majkla Ovena, misterija 'Ronaldo' pred finale, Bekamov crveni karton i nastanak ogromnog rivaliteta protiv Argentine, ali ga navijači u Srbiji pamte po propuštenoj šansi da nacionalna selekcija napravi iskorak na po mnogima najboljem turniru u istoriji Mondijala.

A sve je slutilo na dobro. Krenulo je nestvarnim partijama protiv Mađarske u baražu za plasman u Francusku (7:1 u Mađarskoj, "mršavih" 5:0 u Beogradu), a potom je žreb odlučio da se nađemo u grupi sa Iranom, Nemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Motivisani sada već legendarnom pesmom "Allez Allez" Prljavog Inspektora Blaže i njegovih Kljunova, reprezentativci Jugoslavije savladali su Iran 1:0 golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, potom su naši momci imali sjajnu šansu da protiv Nemačke obezbede prvo mesto u grupi F, ali su uprkos golovima Predraga Mijatovića i Dragana Stojkovića ispustili prednost od 2:0 za samo šest minuta.

Plasman u nokaut fazu nije se dovodio u pitanje, pogotovo nakon što je Slobodan Komljenović postigao gol za 1:0 protiv SAD. ali je prvo mesto u grupi zauzela Nemačka, koja je uz remi sa Jugoslavijom slavila protiv SAD i Irana sa po 2:0. Na kraju, nakon tri meča, Jugoslavija je imala gol-raziku 4:2, Nemačka 6:2, pa su Nemci u narednoj rundi otišli "na megdan" Meksiku, a u četvrtfinalu su naleteli na razigrane Hrvate koji su ih sa turnira ispratili uz tri gola u mreži.

Jugoslavija je otišla u drugi deo kostura, gde ju je čekala Holandija koja, sem pet golova u mreži tada slabašne Južne Koreje, nije pokazala gotovo ništa. 

Susret je odigran na stadionu u Tuluzu 29. juna 1998. godine, i počeo je loše po našu reprezentaciju. Denis Berkamp je nakon jedne duge lopte sa polovine Holanđana bio jači u duelu od Zorana Mirkovića, Goran Đorović nije stigao da reaguje, pa je legendarni napadač Arsenala uspeo da provuče loptu ispod Ivice Kralja i u 38. minutu donese prednost svojoj selekciji.

Deset minuta kasnije, Slobodan Komljenović, ispostaviće se najbolji strelac na šampionatu u dresu reprezentacije Jugoslavije, sjajno je ispratio centaršut Dragana Stojkovića i sa druge stative glavom poslao loptu u mrežu pored nemoćnog Edvina van der Sara. Samo dva minuta kasnije, loptu je u kaznenom prostoru dobio Vladimir Jugović, i da ga Jap Stam nije vukao za dres, verovatno bi doneo vođstvo našem nacionalnom timu. Umesto toga, ostalo je 1:1, uz penal za selekciju Jugoslavije.

S obzirom na stanje fudbalera Holandije, bilo je gotovo sigurno da bi pogodak značio i početak kraja "oranja" u Francuskoj. Loptu je na belu tačku namestio Predrag Mijatović...

Pobedu Holandiji u 92. minutu doneo je Edgar Davids.

Izveštaj sa kompletne utakmice možete pogledati na snimku ispod:

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR