Glas Javnosti

FK Crvena zvezda u sezoni 2020/21 - Kako bi mogli da izgledaju Stankovićevi crveno-beli?

Fudbal
Autor: Strahinja Nikolić

Pred fudbalerima Crvene zvezde je relativno lak zadatak da u preostala četiri kola Superlige Srbije osvoje dva boda kako bi i matematički obezbedili šampionsku titulu, pa je pravi trenutak da pogledamo u budućnost i pokušamo da pretpostavimo kako bi ekipa mogla da izgleda nakon prvog prelaznog roka pod trenerskom palicom Dejana Stankovića.

Ubedljivih 11 bodova viška u odnosu na Partizan daju Crvenoj zvezdi priliku da sa pripremama za narednu takmičarsku godinu krenu već od narednog dana nakon što i matematički obezbede 31. šampionski pehar. To u suštini znači da će biti i više nego dovoljno vremena da Stanković proveri sve raspoložive snage i testira igrače koji nisu imali prilike da se u toj meri iskažu u dosadašnjem toku sezone, tako da je moguće da iskoči i neko ko je do sada bio u drugom planu. Ipak, prema trenutnoj situaciji, ekipa bi ,nakon prvih pravih priprema pod trenerskom palicom Dejana Stankovića, trebalo da izgleda ovako:

Golmani

Utisak je da je ova pozicija najbolje popunjena i da će na njoj biti najmanje nedoumica. Dok god nosi crveno-beli dres, Milan Borjan je neprikosnoven među stativama. Zoran Popović će stadion "Rajko Mitić" zameniti "Vivakom Arenom", domom fudbalera Levskog iz Sofije (pod uslovom da ovaj bugarski tim ne bankrotira), pa će se za mesto iza Borjana boriti dva mlada, talentovana čuvara mreže - Nikola Vasiljević, koji je trenutno na pozajmici u Radniku iz Surdulice, i omladinac koji je na meču između seniorskog i omladinskog tima pokazao da itekako ima šta da ponudi Stankoviću, 18-godišnjak iz Trstenika, Andrija Katić. 

Projekcija:

Borjan
Vasiljević
Katić

Odlaze:
Popović

Levi bek

Ukoliko ostane, Milan Rodić će i naredne sezone špartati uz levu aut liniju iz Zvezdine poslednje linije. Ukoliko, pak, potencijalni reprezentativac krene put pečalbe, očekivano je da na ovu poziciju stigne pojačanje, iako je tu mladi i talentovani Marko Konatar. Poziciju levog beka mogu da pokriju i Marko Gobeljić Milan Gajić, ali je malo verovatno da će Stanković u borbu za plasman u Ligu šampiona želeti da uđe sa igračima kojima ona nije primarna. Pitanje je samo da li postoji dovoljno kvalitetna a finansijski dostupna zamena za nekadašnjeg fudbalera Zenita sa srpskim pasošem, pogotovo ako se u ozbir uzme gotovo izvesna selidba Filipa Mladenovića Grčku, dok je dolazak Aleksandra Kolarova u domenu naučne fantastike. Bilo kako bilo, prva opcija će biti ili Rodić, ili pojačanje u slučaju njegovog odlaska, dok će mladi Konotar imati priliku da se tokom priprema dokaže i izbori za status prve rezerve. Takođe, valja istaći i da je prvom timu priključen omladinac Uroš Blagojević.

Projekcija (po mestu u timu):

Konotar
Gobeljić
Gajić
Blagojević

Odlaze: 
Rodić

Desni bek

Marko Gobeljić je na ovoj poziciji nasledio Filipa Stojkovića i postao je jedan od najvažnijih šrafova u ekipi Vladana Milojevića, a čini se da i Stanković ima poverenja u sjajnog desnog beka, pogotovo ako se u ozbir uzme i to da će Zvezda teško pronaći kvalitetniju a domaću zamenu. Utisak je da se Gobeljiću ne žuri sa "Marakane", pa će, sem ukoliko ne dođe do nekog obrta, i naredne sezone biti jedan od lidera tima. Zamenu ima u liku Milana Gajića, od kog su navijači očekivali više i koji nije pokazao praktično ni deo umeća. Ujedno, borba za ovu poziciju će biti među interesantnijima tokom narednih priprema, jer nema sumnje da će i Gajić probati da "preskoči" Gobeljića i izbori se za mesto u startnoj postavi, dok bi nekadašnji fudbaler Napretka iz Kruševca ponovo dobio ulogu "džokera".

Projekcija:
Gobeljić
Gajić

Štoperi 

Već nekoliko meseci Miloš Degenek figurira kao igrač koji bi mogao da napusti klub, pa nema sumnje da će tako biti i ovog leta. Ukoliko ostane, Degenek će predvoditi bedem ispred Borjana. Ko će mu biti partner je pitanje na koje trenutno verovatno ni Stanković nema jasan odgovor. Nemanja Milunović je pokazao da itekako ima kvaliteta, ali je greškama na momente izluđivao navijače, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi narednu sezonu započeo na drugom mestu. Srđan Babić nije uspeo da se izbori za ozbiljniju ulogu, pa je veliko pitanje da li će biti mesta za njega i da li bi i naredne sezone prihvatio ulogu rezerve, dok je Radovan Pankov možda i najveća nepoznanica. Hitri štoper sklon je bespotrebnim "izletima", ali je jasno da je ekstremno motivisan kad god u crveno-belom dresu izađe na teren, pa bi, uz pravilan rad i pravu ulogu veoma lako mogao da postane prva ili druga opcija u zadnjoj liniji tima. Pankov je ujedno i jedini za kog je, bar iz ove perspektive, sigurno da će naredne sezone nositi dres kluba iz "Ljutice Bogdana", pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko Degenek, Babić Milunović odu, a Pankov dobije dvojicu novih saigrača, dok bi četvrto ime trebalo da bude Strahinja Eraković.

Projekcija:
Degenek

Pankov
Eraković

Odlaze:
Milunović
Babić

Defanzivni vezni

Ovaj deo tima najviše zavisi od formacije koju stručni štab želi da vidi i kakvoj Zvezdi teži. Ukoliko Stanković odluči da ugirava tim sa dva napadača, za samu sredinu terena ostaju dva mesta. Trenutno su glavni favoriti za te dve pozicije Seku Sanogo, čija uloga bi bila da stabilizuje vezni, i Veljko Nikolić, koji bi dobio odrešene ruke da pokaže sav svoj potencijal i kreativnost. Pored Sanoga, šansu na mestu zadnjeg čekaće i Njegoš Petrović, mada je odlazak mladog veziste praktično pitanje dana, pogotovo nakon najava Mitra Mrkele da će klub morati da proda nekog od mladih talenata kako bi "preživeo", a čini se da bi Petrovićev odlazak bio najbezbolniji. Trenutno su tu i Dušan Jovančić Branko Jovičić, mada postoje indicije da bi njih dvojica takođe mogli put inostranstva. Doduše, s obzirom na gust raspored i veliki broj utakmica koji očekuje Zvezdu naredne sezone, ne bi bilo iznenađenje ni da obojica ostanu. 

Projekcija:
Sanogo
Jovančić
Jovičić

Odlaze:
Petrović

Što se ofanzivnog dela sredine terena tiče, pored Nikolića tu je Mirko Ivanić. Nekadašnji kapiten Vojvodine i fudbaler BATE Borisova za sada je u dresu tima sa Autokomande blago rečeno nedorečen, ali je nesporno reč o fantastičnom fudbaleru koji bi mogao da bude nosilac igre ne samo na domaćoj sceni već i u evrotakmičenjima. Iz tog razloga, teško da će Ivanić napustiti Zvezdu ovog leta, pa će Stanković biti na "slatkim mukama" kad je ovaj deo tima u pitanju. Tu su i Miloš Vulić Veljko Simić, fudbaleri koji mogu da budu itekako korisni na domaćoj sceni. Doduše, Simića mnogi vide van Beograda naredne sezone, tako da će "knjiga" verovatno spasti na tri imena. Takođe, Vulić bi mogao da ima zapaženu ulogu u situacijama kada Stanković odluči da povuče jednog napadača iz igre i dodatno ojača vezni red.

Projekcija:
Nikolić
Ivanić
Vulić

Desno krilo
Ben 
je od dolaska iz Olimpijakosa postao možda i najvoljeniji stranac u istoriji Zvezde, produžio je i ugovor sa crveno-belima, pa će i kod Stankovića biti prvi izbor na mestu desnog krila. Kako je ova pozicija maltene zacementirana, Matea Garsiju očekuje borba za mesto prve rezerve, mada opet, s obzirom na broj mečeva koji očekuje aktuelnog, a po svemu sudeći i budućeg šampiona, i za njega će najverovatnije biti prostora. No, s obzirom na visoku platu, rastanak Zvezde Argentinca je sve izvesniji, pa će Ben konkurenciju verovatno dobiti tokom prelaznog roka.

Projekcija:
Ben

Odlaze:
Garsija

Levo krilo


Poput desnog krila, i levo krilo je zacementirano. Željko Gavrić je prvi izbor, i to bi mogla da promeni jedino potencijalna prodaja. Navijači Gavrića vide kao možda i najvećeg talenta u ekipi, Stanković u njega i Veljka Nikolića ima neograničeno poverenje, te je samo pitanje da li će dobiti priliku da ostavi iole dublji trag, ili će poput trenera već kao tinejdžer krenuti put inostranstva. Ukoliko Gavrić ode, deo sredstava biće potrošen na zamenu. Rezerva je trenutno Veljko Simić, pa će, u slučaju i njegovog odlaska, pozicija levog krila doživeti kompletnu rekonstrukciju. Takođe, ovu poziciju može da pokrije i Aleksa Vukanović.

Projekcija:
Gavrić

Odlaze:
Simić

Napadač
Sve su glasnije najave da će Zvezda naredne sezone igrati sa dva napadača, pa će crveno-beli biti aktivni na tržištu u potrazi za "udarnom iglom". Ričmond Boaći izvesno napušta ekipu nakon drugog mandata koji su obeležile brojne povrede, Milan Pavkov danas nije ni senka onog igrača koji je doneo pobedu nad Liverpulom, dok će Aleksa Vukanović imati ulogu džokera, ukoliko i on ne ode. Trenutno je jedini siguran za narednu sezonu Portugalac Tomane. Kao meta Zvezde u medijima je spominjan Brazilac iz Familkaa Anderson Silva, mada ne bi trebalo isključiti mogućnost da Stanković potegne neku vezu i na "Marakanu" dovede nego jako, provereno ime, na nivou Marka Marina. A tu je i mladi Ilija Babić.

Projekcija:
Tomane
Babić
Vukanović

Odlaze:
Boaći
Pavkov

 

S obzirom na dešavanja vezana za koronavirus, pred Crvenom zvezdom nalazi se veoma važan prelazni rok, tokom kog će biti cilj domoći se elitnog takmičenja po treći put za redom, kako bi se finansijska situacija dodatno stabilizovala. To, povezano sa činjenicom da će ovo Stankoviću biti prvi prelazni rok kao šefu stručnog štaba, govori nam da sledi izuzetno uzbudljivo leto i mnogo zanimljivih dešavanja u "Ljutice Bogdana".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR