Glas Javnosti

Darko Pančev: "Žalosno je što su uništili Jugoslaviju":

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

O finalu Barija, Zvezdinoj generaciji i nadimku "Kobra"...Postoji velika žal, uz činjenicu da su spoljne sile, uz pomoć pojedinih elemenata u Jugoslaviji, uništile ovu zemlju. Siguran sam da bismo u toku jedne decenije osvojili barem dva velika međunarodna trofeja, kaže Darko

Legendarni napadač Crvene zvezde Darko Pančev izjavio je da je prelazak u milanski Inter bio najveća greška u životu, pogotovo znajući da je mogao da bira između najboljih klubova u Evropi. 

"Moja najveća greška bila je prelazak u Inter. Otišao sam u tim sa veoma lošom atmosferom, koji igra defanzivan fudbal. Kao stranac, osećao sam se bez podrške i gledali su me drugačije, pa sam imao problema da se prilagodim", rekao je Pančev za Gol.

"Greška je samo moja, jer sam mogao da biram između Reala, Barselone, Mančester junajteda i ostalih vrhunskih timova koji su me tražili u to vreme", dodao je Darko.

Pančev je dodao da bi se vrhunski igrači današnjice, pa i Mesi i Ronaldo, teže snalazili u nekim ranijim vremenima.

"Svako ko je pratio fudbal poslednjih 20-30 godina može da prepozna raziku i primeti da su u vreme 90-ih, pa sve do 2005. godine, igrači, a pogotovo napadači, bili mnogo manje zaštićeniji. Dnas igranje u napadu predstavlja pravu satisfakciju, promenile su se odbrane, dueli su manje grublji, a posebna pažnja obraća se na igru i pravila unutar šesnaesterca, što olakšava postizanje gola",

Koji je bio najbolji period vaše igračke karijere?

“Tri godine sam bio u Crevenoj zvezdi. Tokom svih sezona smo igrali veoma dobar fudbal. Imali smo veoma veliki tim i bio sam gol mašina u svom timu”.

U Francuskoj se sa potpuno drugačijim osećanjem sećaju finala u Bariju.

“Sećam se da je to bila komplikovana i ne baš spektakularna utakmica. Priznajem. Bilo je vrlo malo šansi za gol, veliki taktički oprez sa obe strane. Psihološki teška borba. Zbog toga naš tim, koji je obično igrao atraktivan fudbal, nije igrao na svom nivou. Ali, najvažnija je bila pobeda na kraju”.

Te sezone Pančev je bio Zlatna klopačka Evrope.

“Naravno, to je posebna nagrada. Presećan sam što sam jedan od igrača koji su bili najbolji evropski strelci u jednoj sezoni. Voleo bih da iskoristim ovu prilku da se ponovo zahvalim celoj našoj ekipi na igri koju smo proizveli, jer mi je to omogućilo da postignem toliko golova”.

Ta generacija jugoslovenskih fudbalera je mogla mnogo toga da učini, da nije došlo do raspada države.

“Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. završili smo napetom mestu i to je bila prelepa pozicija. Ali možda smo uz malo sreće mogli da stignemo, ne samo do polufinala, nego i do finala. Postoji velika žal, uz činjenicu da su spoljne sile, uz pomoć pojedinih elemenata u Jugoslaviji, uništile ovu zemlju, jer mislim da bi to bio najplodniji fudbalski period. Dobra generacija je bila na putu i siguran sam da bismo u toku jedne decenije osvojili barem dva velika međunarodna trofeja. S obzirom na generaciju koju smo imali, koja je trebalo da dominira svetskim fudbalom, žalosno je da je Jugoslavija uništena”.

Da je tako nešto bilo realno, pokazuje primer Evropskog prvenstva 1992. godine. Danska je zamenila suspendovanu Jugoslaviju i popela se na krov Evrope.

“U kvalifikacijama za ovaj turnir, Jugoslavija je bila najbolja i prva se plasirala na EP. Bio sam najbolji strelac u svih osam kvalifikacionih grupa sa 10 postignutih golova. Ali politika se umešala i prvi put u istoriji fudbala jedna država je zbog politike isključena sa velikog događaja”.

Ko vam je dao nadimak "kobra"?

“Taj nadimak mi je dao trener Crvene zvezde, jer sam se, prema njegovim rečima, u kaznenom prostoru kretao brže od bilo koga. To ga je podsetilo na reakciju zmije u šumi”, poručio je Pančev.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR