Glas Javnosti

SAD ZVEZDA NA DINAMO, A NEKAD BEOGRAD PROTIV ZAGREBA! Ko da zaboravi ono kad smo DEČKE NAPUNILI sa 11 komada!

Fudbal
Autor:

Današnji ples kuglica u Nionu da u plej-ofu Lige šampiona moguće spoji Crvenu zvezdu i zagrebački Dinamo, naravno ako opravdaju ulogu favorita nad prvacima Moldavije i Poljske, budi more sećanja i emocija.

Elem, još od osnivanja Beogradskog loptačkog podsaveza 1920. godine, spontano i logično, porodilo se rivalstvo Beograda i Zagreba, kao istorijski refleks na ostala poređenja Srba i Hrvata, ali sada i najpopularnijoj igri na planeti. Znači "moralo" se utvrditi da li su bolji fudbaleri ili nogometaši, pa i sve što ide uz to. A, toliko toga ide.

U Kraljevini to su bili derbiji beogradskih uzdanica BSK-a, SK Jugoslavije i Sokola protiv zagrebačkih veličina iz Građanskog, HAŠK-a i Konkordije. U Republici su beogradski večiti rivali Zvezda i Partizan vodili decenijske neizvesne megdane sa purgerski modrima iz Dinama, kao i prvoligaški "romantičari sa Karaburme" OFK Beograda sa parnjacima iz NK Zagreba, popularnim " dečkima iz Kranjčevićeve".

Sve će ovo tek biti teme ovih dana, naročito kad Zvezda i Dinamo preskoče, ono što moraju da preskoče, da bi se pevalo ono "Kako je dobro videti te opet..."

Ovi redovi imaju i nameru više, da podsete na jednu utakmicu beogradskih i zagrebačkih igrača koji je gotovo istorijski uticala na fudbal u srpskoj prestonici. Bilo je to 1928. godine kada je selekcija Beograda pregazila rivale iz Zagreba sa neverovatnih 11:2!!! Ovaj, samo  naizgled, revijalni meč dokazao je presudno da reprezentacija Jugoslavije, samo od beogradskih igrača, može itekako da dobro predstavlja državu na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930. godine.

Naime, u godinama pred prvi Mundijal Zagrebački, uz Splitski, podsavez nisu priznavali odluke Jugoslovenskog nogometnog saveza, zbog odluke vanredne skupštine da se sedište preseli iz Zagreba u Beograd. 
Kad su stigle prve najave da će biti  Mundijala u fudbalu iz Zagreba je ponuđen "kompromis" da ne ide niko ni od njihovih, ali ni beogradskih igrača, već tadašnji prvak Splitski Hajduk. Kao Splićani su "ionako planirali" turneju po Južnoj Americi za 1930. godinu, zbog velike broja hrvatskih iseljenika tamo, pa "eto zgodno" da baš oni predstavljaju državu na Mundijalu.

Iz Beograda je stigao ekspres odgovor da je to " nesportski kompromis", nego da ako su sigurni da su njihovi nogometaši bolji dođu u prestonicu da odigraju meč sa selekcijom Beograda, pa ko pobedi neka bira šta će i kako će!
I Zagreba stiže potvrdan odgovor, očigledno brzoplet i isključivo sujetan, jer ih je reprezentacija Beograda naprosto pregazila sa 11:2!!!

O ovom meču ima malo podataka, jer je navodno lično kralj Aleksandar zabranio da se "mnogo trubi" u javnosti o ovoj katastrofi Zagrepčana u Beogradu.

Tako se tek pre pola veka, u monografiji 50 godina Fudbalskog saveza Beograda, ekskluzivno pojavila fotografija sastava beogradskih fudbalera da tog meča, ali ni tadašnja štampa socijalističke Jugoslavije nije htela da "čačka po ranama" bratskih Zagrepčana. 

Onda će se, iznenada, neko setiti da u knjizi legendarnog golmana Milovana Jakšića "Sa loptom kroz svet" izdatoj 1944. godine, takođe pojavljuje fotografija sa potpisom ko su bili akteri ovog istorijskog meča, pa navodi redom: Ivica Bek, Đorđević, Dragičević, Mikica Arsenijević, Milutin Ivković, Milovan Jakšić, Moša Marjanović, Sotirović, Najdanović ( stoje) i Marinković. To je bilo sve od El Grande Milovana, uz dodatak da je ova ubedljiva pobeda razrešila sve dileme ko i zašto treba da ide na Mundijal u Urugvaj 1930. godine.

E, zato je onda u Montevideo otputovalo čak 13 beogradskih fudbalera, osam iz BSK- a, znači Marjanović, Tirnanić, Arsenijević, Vujadinović, Mihailović, Najdanović, Tošić i Stojanović; dva iz SK Jugoslavije, Đokić i Spasojević; trojica Beograđana koji su tada bili profesionalci u Francuskoj, Bek u Setu, a Sekulić i Stefanović u Monpeljeu. Uz njih je otputovao i Marković iz novosadske Vojvodine.

Tek da se zna, pre nego se vidimo opet.

Nastaviće se...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR