Glas Javnosti

CRVENOJ ZVEZDI I PARTIZANU SE ODUZIMAJU BODOVI? Da li će večiti konačno biti kažnjeni za konstantno kršenje pravila?

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Rat saopštenjima Crvene Zvezde i Partizana, zgadio je i ono malo želje za praćenjem domaćeg fudbala, ali postavlja se pitanje, zašto se u ovim situacijama ne primenjuje pravilnik koji jasno i nedvosmisleno ovako nešto zabranjuje. Po poslednjim najavama, deluje da bi se po tom pitanju nešto moglo promeniti u najbližoj budućnosti.

Posle samo osam superligaških kola spisak izdatih saopštenja i zvaničnih stavova iznetih od strane Crvene zvezde, Partizana i njihovih čelnika formira već nepregledan niz na koji svaki istinski ljubitelj fudbala ima samo jedno pitanje – ima li kraja?

Odgovor, iako jednostavan, leži u rukama Fudbalskog saveza Srbije koji, uprkos jasnom pravilniku, okleva da preduzme predviđene mere.

Prema disciplinskom pravilniku FSS predstavnici klubova kao i sami klubovi morali su da budu novčano kažnjeni zbog komentarisanja suđenja već posle prvih “javnih nastupa”, a Član 85. disciplinskog pravilnika FSS jasno definiše i rigoroznije sankcije za širenje neistina i kleveta.

Sama činjenica da FSS nije sankcionisao sudije, izuzev Lazara Lukića i Miloša Đorđića, podrazumeva da arbitri iz perspektive Saveza u prethodnim kolima nisu grešili, pa se samim tim postavlja pitanje zašto na Terazijama nije primenjen pravilnik i prepucavanje večitih rivala okončano oduzaimanjem bodova.

Partizan je Disciplinskoj komisiji od početka sezone prijavljen zbog komentarisanja suđenja na mečevima Napredak – Partizan, Proleter – Crvena zvezda i Zlatibor – Partizan, dok je Zvezda je prijavljivana zbog komentarisanja utakmica Napredak – Partizan i Zlatibor – Partizan.

Međutim, takav epilog nije daleko od realizacije s obzirom na to da je,  u srpskoj kući fudbala već odlučeno da naredno komentarisanje suđenja bude sankcionisano oduzimanjem bodova.

Već pomenuti Član 85. predviđa kaznu i do devet negativnih bodova, a ovakav vid sankcionisanja prethodno je primenjen u martu 2018. godine kad su Crveoj zvezdi i Partizanu oduzeta po dva boda zbog rata saopštenjima.

Tom prilikom odrešene su i novčane kazne Svetozaru Mijailoviću i Miloradu Vučeliću, ali packe očigledno nisu imale efekat.

Aktuelna situacija ujedno je i test za autoritet Disciplinske komisije s obzirom na to da prethodno oduzeti bodovi nisu imali veliki uticaj jer je razlika između rivala ostala ista, a bodovna prednost crveno-belih već značajna.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR