Glas Javnosti

CEO STADION PLAKAO! Niko to nikada nije doživeo: Grmelo je 'RAJKO, MAJKO' i to je bio njegov kraj!

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Kad se 29. novembra 1958. godine, Rajko Mitić (1922- 2008) opraštao od Zvezdinog dresa u finalnoj utakmici Kupa Jugoslavije, protiv Veleža 4:0, ceo stadion je skandirao nešto najdirljivije što se nikada na našim stadionima, ni pre, ni posle, nije desilo: Rajko majko, Rajko majko! 

Kao da nije, a realno i nije, postojala lepša reč da se svom legendarnom kapitenu iskaže ljubav drugim imenom nego onim koje svaki čovek oseća prema biću koje ga je iznelo na ovaj svet. A onda nije ni važno da li je Rajko Mitić bio najbolji fudbaler, koga je naš najtrofejniji klub ikada imao, jer je on tim iskrenim povikom - Rajko majko, uvršten u drugu dimenziju značenja šta im je bio i ostao za sva vremena.

Rajko Mitić se u fudbalu pokazao i dokazao još pre Drugog svetskog rata, da bi onda nakon toga učestvovao i u rađanju svoje Crvene zvezde marta 1945. Onda je zasluženo nosio i njenu kapitensku traku u narednih 13 leta. 
Kreator pobeda i odlučujućih golova, junak kad je najpotrebnije, ali i uzorni kapiten koji nikada, ali baš nikada u karijeri, protivničkog igrača povukao za dres ili mu podmetnuo nogu, kako ga pamti fudbalska legenda. 

Teško je izdvojiti najlepšu Rajkovu  majstoriju ili odlučujući gol kojim je prelomio utakmicu ili celo prvenstvo, a ne ogrešiti se. Kako to izdvojiti iz 572 utakmice i 262 gola u crveno-belom dresu, šest šampionskih titula i četiri  nacionala kupa, tog najvećeg fudbalskog džentlmena koga smo ikada imali.

Možda spomenuti, ilustracije radi, neku crticu iz njegove velike fudbalske ali i ljudske misije. Recimo, kada je kao Zvezdin kapiten, a zbog problematičnog gesta, poslao u svlačionicu svog saigrača, ali ujedno i najboljeg prijatelja u privatnom životu, Branka Stankovića! Ili...

U aprilu 1958. godine, u prvenstvenom meču protiv Splita ( 1:1 u 72. minutu), kamenica iz publike pogodila je u glavu Boru Kostića, a veliki Rajko povukao je odmah tim sa terena. To se tada u socijalističkoj Jugoslaviji nikako nije smelo, ali Rajko je smogao snage i uz veliku petlju pokazao da se tom zlu mora stati na put, pa i drastičnim gestom.

Kaznio ga je Fudbalski savez Jugoslavije mesečnom zabranom igranja, ali on se nije pokajao, a vreme mu je dalo za pravo, jer decenijama posle toga takvi se incidenti nisu ponavljali. Svesno je žrtvovao sebe, ugrozio karijeru, ali je spasio fudbalsku igru naših prostora u dužem vremenu. Inače, ovo je Rajku Mitiću bila prva i poslednja kazna u celoj igračkih karijeri.

Za reprezentaciju Jugoslavije Rajko Mitić je odigrao 59 utakmica i dao 32 gola, od toga je čak na 42 meča nosio i kapitensku traku. 

Nakon velike igračke karijere Rajko Mitić je trenerski vodio svoju Zvezdu, ali i bio selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije, sa kojom je 1968. godine u Rimu stigao do finala Evropskog prvenstva, što je jedan od najvećih uspeha našeg fudbala. 

Velika Rajkova ljubav bilo je i novinarstvo, pa je još za vreme aktivnog igranja bio komentator dnevnog "Sporta", kasnije je pisao i za popularni sportski magazin "Tempo".

Danas se Zvezdin stadion zove po njemu - Rajku Mitiću. Zasluženo, opravdano i pošteno.

Nastaviće se...

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR