Glas Javnosti

5 добрих разлога зашто Меси треба да ОДЕ из Барселоне!

Fudbal
Autor: https://mondo.rs/

"Лионел Меси ће завршити каријеру у Барселони", казао је Пеп Гвардиола пре два месеца и у само седам речи одбацио спекулације да ће Манчестер сити искористити незадовољство Аргентинца у Барселони, уверивши тако навијаче са "Ноу Кампа" да њихов миљеник нигде не мрда.

Лионел Меси ће завршити каријеру у Барселони", рекао је Алесандро Дел Пјеро прошлог месеца верујући у "хепи енд" његове сарадње са Каталонцима.

"Лионел Меси ће завршити каријеру у Барселони", рекао је Карлес Пујол пре само две недеље и изразио уверење да ће његов некадашњи саиграч играти бар још шест сезона у бордо-плавом дресу, додајући да му није јасно зашто

Међутим, да ли је све лепо и слатко у односу Месија и Барселоне? Далеко је од тога…

МОЖДА ЋЕ ВАС ЗАНИМАТИ
ФУДБАЛ |

Пре 1 х

Мркела за МОНДО: Бен има понуду, надам се да ће ускоро потписати
7
ТЕНИС |

Пре 4 х

Поени са Индијан Велса се БРИШУ: Шта то значи за Ђоковића?
11
Месија уговор са Барселоном веже само до јуна 2021. године и већ се "растеже" продужетак сарадње, што никад није добар знак. Уз то, у медијима већ месецима актуелна прича да постоји клаузула по којој Аргентинац може само да каже "доста је, идем".

Хоће ли је или неће искористити Меси - само је до њега. У клубу је од 2001. године и у међувремену је постао највећи који је носио дрес Барселоне, али лако би могло да се деси да обуче још неки…

На то га није натерала властита похлепа, мада је више пута током каријере добијао баснословне понуде из Енглеске, нити пад у форми, пошто тако нешто код њега не постоји, него искључиво однос какав је Барселона почела да гаји према њему у последње време.

Због свега тога више не би било ни толико изненађење да оде са "Ноу Кампа", а покушали смо да све саберемо у пет ваљаних разлога због којих ће заувек отићи из Барселоне.

1. НИСУ ДОВОЉНО ИСКОРИСТИЛИ ЊЕГОВЕ НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ


меси, месси
ИЗВОР: ГУЛИВЕР, АЛЕX ЦАПАРРОС/ГЕТТY ИМАГЕС ЕУРОПЕ
Лионел Меси по завршетку ове сезоне пуни 33 године и - да већ сутра заврши каријеру - бројке, као и комплетан утисак, говоре да је најбољи фудбалер свих времена.

Променио је историју фудбала, као и саме Барселоне, која није могла да стане у исту реченицу са Реал Мадридом пре него што је он почео да фудбал, а у међувремену су их претекли по броју победа у међусобним сусретима, док је у Месијевој ери освојено чак 34 трофеја.

Када склонимо оне мање битне, и оставимо најважније, Барса је са Месијем освојила 10 од 26 шампионата Шпаније, четири од укупно пет трофеја у Лиги шампиона и шест од укупно 30 пехара у Купу краља.

На први поглед то су невероватне ствари које су заједно урадили, међутим - оно што мора да "жуља" Барселону, посебно Месија, јесте то што у последње четири сезоне екипа није била близу потребног нивоа за освајање Лиге шампиона.

И даље жестоко боле порази од Атлетико Мадрида, Јувентуса и Роме, док су ране још "отворене" после потпуне катастрофе против Ливерпула прошле године.

Само у те четири сезоне Меси је допринео са 191 голом и 79 асистенција (!?), али није успео да подигне "ушати пехар" захваљујући промени у филозофији Барселоне, одступању од принципа по којима је била позната, али и у увлачењу страха који се и данас осети у њиховој игри. Фудбал се мењао, друге екипе су постајале боље, а Барселона није имала тренера који би на то одговорио.

Истина, освојили су у поменуте четири сезоне три Примере, али када ваш ривал у истом периоду веже хет-трик у Лиги шампиона, онда знате да није све тако бајно…

2. НИСУ МУ НАПРАВИЛИ ЕКИПУ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ


Лионел Меси, Усман Дембеле
ИЗВОР: ГУЛИВЕР/ГЕТТY ИМАГЕС, МАЈА ХИТИЈ/БОНГАРТС

Осим што је Барса са Ернестеом Валвердеом променила дотадашњи начин игре и заиграла конвенционалније, један од разлога неуспеха био је и катастрофална трансфер политика.

Све се "урушило" одласком Нејмара, који је попут Месија осетио да га средина не подржава довољно, па је одлучио да своју срећу потражи у Паризу који га је платио 222 милиона евра. Три године касније - нико није задовољан: Нејмар није успео да освоји Лигу шампиона, Пари сен Жермен има катастрофалну атмосферу управо због Бразилца, док је Барселона, благо речено, прокоцкала добијен новац.

Усман Дембеле и Филипе Кутињо дошли су за чак 270 милиона евра, и не би требало трошити речи на то како су оправдали уложен новац, док је промашаја било на све стране.

Набројаћемо само неке попут Малкома (41 милион евра), Паулињо (40), Андре Гомеш (37), Пако Алкасер (30), Лука Дињ (17), док смо некима попут Нелсона Семеда (36) или Антоана Гризмана (120) ипак "дали форе" да поправе утисак, иако уопште не бриљирају, посебно другопоменути.

Бољи део тима и даље чине играчи који су освојили "триплету", попут Тер Штегена, Пикеа, Албе, Ракитића, Бускетса, Суареза и Месија, али наравно недостају Ћави и Инијеста које Барселона није успела да замени како је планирано. Неко ће рећи и да је немогуће пронаћи фудбалере који ће "попунити њихове ципеле", али питање је како би се и они снашли са заокретом у филозофији који је Барселону чак учинио непожељном за гледање.

Четири и по године од освајања последње Лиге шампиона - Барселона нема решено питање штопера, бекова, везног реда, па ни Месијевих партнера у нападу…

3. НИСУ СВЕСНИ ДА ИМАЈУ НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА СВЕТА

лионел меси лео месси лео меси
ИЗВОР: ГУЛИВЕР/АЛЕX ЦАПАРРОС/ГЕТТY ИМАГЕС

Барселона је врло радо "изложила" Лионела Месија када је у децембру освојио шесту "Златну лопту" у каријери, али да будемо искрени - то није трофеј који припада клубу.

Само захваљујући томе што је прошле сезоне остављао без даха својим партијама, бележећи 51 гол и 22 асистенције, добио је више гласова од Вирџила ван Дајка, иако је штопер Ливерпула можда више "имао право" на ту награду пошто је био најбољи штопер првака Европе.

Ароганција с којом је Барселона гледала на ривале, мислећи да "имају право" на Месија заувек - и да ће он увек чинити свемогуће ствари - обила им се о главу у неколико сезона иза нас. Све је теже постало играчима да "сами" добијају утакмице, дефанзивни задаци и "пресинг окидачи" доведени су до савршенства, а мане Барселоне постале су уочљивије него икада.

Барселона није видела да им главни играчи "старе", да су нови бирани погрешно, а да фудбал којим су они одлучили да се баве, и то на силу, одлази у прошлост.

Тако су само имајући најбољег играча свих времена успели да одрже корак за најбољим тимовима данашњице, иако би према природи ствари требало да буду коловође, док су заказали на свим другим пољима, нарочито оном који се тиче руководећих позиција.

"Немамо довољно добар тим за освајање Лиге шампиона", рекао је недавно Лионел Меси мислећи притом и на екипу, али и на људе у оделима који се старају да Барселона (не) функционише.

4. СКАНДАЛОЗНО ПОНАШАЊЕ ЕРИКА АБИДАЛА


Лео Меси, Ерик Абидал, Барселона
ИЗВОР: ГУЛИВЕР/ГЕТТY ИМАГЕС/СХАУН БОТТЕРИЛЛ, СХАУН БОТТЕРИЛЛ/ГЕТТY ИМАГЕС ЕУРОПЕ

Добро је познато да је Меси врло интровертан тип, што му се често спочитава да због тога није довољно "вођа", а можда и први пут откако је стигао у Барселону био је приморан да реагује после катастрофалног интервјуа који је дао технички директор Ерик Абидал.

Његов некадашњи саиграч из Барселоне оптужио је фудбалере Барселоне за лоше резултате, чак је упирао прстом да су они "саботирали Валвердеа" пре доласка Кикеа Сетијена.

Меси се због тога огласио на Инстаграму и пред милионима људи демантовао Абидала, кршећи своје принципе да све "остаје унутар клуба". Овога пута није могао да ћути, па је као капитен јавно стао уз своје саиграче којима је такође досадило да слушају критике на свој рачун.

Руководство је потом водило дуге разговоре са Абидалом и на крају одлучило да га не смени са позиције директора, док се некадашњи леви бек бордо-плавих јавно извинио за изречено.

Ипак, далеко од тога да су "секире закопане", шпански медији преносе да фудбалери више не комуницирају са Абидалом, па је питање шта су тачно решили његовим останком у клубу - и зашто је једна директорска фотеља важнија од мишљења двадесетак играча који су најважнији у хијерархији сваког клуба.

Ерик Абидал изгледа да је недодирљив упркос томе што је имао велике промашаје са појачањима које смо претходно навели, а клуб је овим потезом показао да им није ни стало до Месијевог мишљења.

5. "БОТОВИ" И БРИГА САМО ЗА СВОЈУ ГУ**ЦУ


меси, месси
ИЗВОР: ГУЛИВЕР, ДАВИД РАМОС/ГЕТТY ИМАГЕС ЕУРОПЕ

Барселона није успела да се "опере" од великог кикса Ерика Абидала, а у јавност је процурила још једна брљотина актуелног руководства на челу са Ђозепом Бартомеоум који води клуб од 2014.

Наиме, Барселона је преко компаније "И3 Вентурес" ангажовао "ботове" који су имали задатак да на друштвеним мрежама дискредитију све који критикују Бартомеуа и његове сараднике, трудећи се да на тај начин побољшају њихов имиџ код навијача.

И не само то, у чувању "гу**це" Бартомеуу, кад тако морамо да кажемо, међу "метама" су били и Меси, Пике и бивши тренер Гвардиола.

То значи да клуб који би требало да се бави освајањем трофеја - велики део своје енергије усмерава на креирање медијске слике међу навијачима, а све са циљем одржања на позицијама пред изборе у Барселони заказане за 2021. годину.

Били су спремни да "ботови" заузму став и против најбољег фудбалера света, без ког Барселона не би функционисала, само како би њихове фотеље остале нетакнуте.

Наравно, Барселона је демантовала вест коју је објавила реномирана радијска станица "Кадена Сер", док су играчи у медијима казали да "ипак верују у клупско саопштење", вероватно како даље не би распиривали незадовољство које тиња унутар свлачионице.

За све то заслужни су људи који су наследили Сандра Росеља, смењеног због малверзација око трансфера Нејмара, међутим и они су имали своје грехе…

А, и како да тако лако одбаците руковођењем другим највреднијим фудбалским клубом света?

 

"Завршићу каријеру у Барселони", рекао је Лионел Меси прошле године у интервјуу за "ЕСПН" чији је најважнији део чак пренет и на званичном сајту Барселоне, али више није доступан.

Није на нама да претпостављамо разлог, али…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR