ГУГЛ УНАПРЕДИО БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ: Претраживач најавио бројне измене у начину како ће Chrome радити са екстензијама

GuglNaTelefonuPixaBay

Извор: принтскрин

''Гугл'' је најавио бројне измене у начину како ће Chrome радити са екстензијама. Оне ће ускоро морати да траже много више дозвола од корисника, али ће и пред девелопере бити постављени нови захтеви да би њихове екстензије биле прихваћене на Chrome Web Store-u.

Екстензије су најчешћи пут преко кога хакери упадају на системе корисника, без обзира о ком се браузеру ради. Током година ''Гугл'' је побољшавао способност аутоматског детектовања малициозних екстензија, пре него што су доспевали у продавницу. 

Ипак, то није увек било успешно и поједине малициозне екстензије су доспевале до корисника. Други ниво заштите односио се на измене у Chrome браузеру, које су спречавале да такве екстензије изазову штету. Сада се иде још један корак даље.

Све екстензије које ''Гугл'' назива ''powerful permissions“ биће предмет много детаљнијег процеса евалуације. Такође, детаљније ће се прегледати екстензије које користе код на удаљеним серверима (с обзиром на то да такав код може лако да се промени након иницијалног одобрења). 

Током 2019. године, ''Гугл'' ће представити нове механизме и нове АПИ-је који ће смањити потребу за ширим дозволама и који ће дати више контроле корисницима. Следеће године почеће се и са применом двофакторске аутентификације за приступ девелопер налозима на Chrome Web Store-u., како би се уклонила могућност хаковања тих налога.

Додатни вид осигурања биће то што убудуће неће бити дозвољено објављивање екстензија са криптованим кодом. Девелопери често користе овај метод како би сакрили свој Јаваскрипт изворни код у циљу заштите од краће. 

Али, проблем је што више од 70 одсто малициозних екстензија користи управо такву врсту скривања свог изворног кода. Углавном, ''Гугл'' је најавио да ће у наредних 90 дана уклонити све екстензије које су на тај начин заштићене.

Глас јавности / ПС ПРЕС / од 04.10.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Америчка компанија Фејсбук саопштила је да су због грешке у софтверу неке приватне објаве 14 милиона корисника те друштвене мреже биле јавне током неколико мајских дана.

Guglova aplikacija Google Meet pokušava da parira popularnom Zoom-u, aplikaciji za video komunikaciju.

Папуа Нова Гвинеја разматра блокаду Фејсбука у овој земљи како би детектовала лажне налоге и вести, а све зато што су домаћини глобалног самита ове године.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone