U Sloveniji pad privredne aktivnosti od 6 do 16 odsto zbog korone

svojpad

Izvor: Pixabay

Privredna aktivnost u Sloveniji u ovoj godini mogla bi da padne izmedju 6,2 I 16,1 odsto zbog epidemije korona virusa, upozorava se u najnovijoj analizi slovenačke centralne banke, prenosi novac.hr.

U Banci Slovenije razradili su tri scenarija, koji se razlikuju po trajanju karantina i brzini oporavka od ekonomskog šoka izazvanog korona virusom. Prema prvom, najblažem scenariju, u kojem se očekuje trajanje karantina od otprilike šest nedelja, slovenački bruto  domaći proizvod (BDP) u 2020. godini mogao bi pasti za 6,1 odsto.  Drugi scenario govori o karantinu koji bi trajao oko deset nedelja, a pad slovenačkog BDP-a bi tada iznosio 10,2 posto. Po trećem, najgorem scenariju, koji se bazira na pretpostavci trajanja karantina od 14 nedelja, slovenački BDP potonuo bi čak 16,1 posto.

Stručnjaci Banke Slovenije pritom upozoravaju da je kriza zbog pandemija korona virusa  najteže pogodila uslužni sektor, a snažan udarac predstavlja i za prerađivačku industriju. Procene analitičara Banke Slovenije govore da svakog dana karantina slovenačka privreda u proseku gubi oko 62 miliona evra.

U Banci Slovenije upozoravaju da će se  ekonomske posledice pandemije osećati i posle ukidanja karantina. Ipak, u sva tri scenarija ekonomski će najkritičniji biti drugi kvartal ove godine. Dadaje se i da Slovenija u ovoj godini može očekivati rast nezaposlenosti i javnog duga.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ruski predsednik smatra da mere borbe protiv epidemije ne treba da izazovu slabljenje privrede

- Predviđanje Međunarodnog monetarnog fond da će bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za tri odsto zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa je optimističnija projekcija - smatra ekonomista Goran Nikolić i navodi da toliki pad nije strašan u odnosu na druge zemlje regiona. On daje da će Srbija ipak morati da uzima kredite kod MMF-a!

Korona virus je već gurnuo globalnu ekonomiju u recesiju na koju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrotstava, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone