Radnici 024 - Pixabay

Foto: Pixabay

Prema podacima slovenačkog Zavoda za zapošljavanje, krajem aprila bilo je prijavljeno oko 88 hiljada nezaposlenih, što je za skoro 11 hiljada više nego u istom mesecu prošle godine, što predstavlja rast broja nezaposlenih od 19,9 odsto.

Takav pad zaposlenosti tumači se u prvom redu usporavanjem ekonomske aktivnosti, pre svega zbog činjenice da je zbog epidemije korona virusa u potpunom zastoju bila najmanje jedna trećina proizvodnih kapaciteta i uslužnih delatnosti, što je kao posledicu imalo otpuštanje radnika. 

U aprilu se na zavodima za zapošljavanje u Sloveniji prijavilo više od 14 hiljada ljudi, što predstavlja rast od 84 odsto u odnosu na mart, odnosno čak 190 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Broj radnika koji su u aprilu izgubili posao kao trajni višak povećan je za 130 odsto u odnosu na mart. Među njima je najviše onih koji su bili zaposleni pre svega u ugostiteljstvu i turizmu, kao i u industrijski i trgovini.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ružičasta boja vode Bledskog jezera koja okružuje ostrvo mogla bi da bude alarm za preterani razvoj turizma kao i probleme zagađenja koji ne bi trebalo da se ignorišu.

Nemačka koja je bila jedna od najpogođenijih pandemijom virusa kovid, prvi put posle pet godina mogla bi da dostigne nivo nezaposlenosti od čak 3 miliona stanovnika.

Slovenački parlament usvojio je danas paket vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj korona virusa na ekonomiju i stanovništvo.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone