Slovenija usvojila ekonomski paket vredan 3 milijarde evra

Slovenia-Map-Flag-With-Stroke-263411

Slovenački parlament usvojio je danas paket vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj korona virusa na ekonomiju i stanovništvo.

Krovnim zakonom o korona virusu obezbeđuje se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80 odsto naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva meseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi STA.

Mere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije.

Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odlože plaćanje kredita za 12 meseci.

Zakonom su predviđeni dvomesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 evra za pojedine kategorije, kao što su verski radnici i poljoprivrednici.

Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150 evra, a penzioneri sa penzijama ispod 700 evra izmedu 130 i 300 evra.

Dodatnih 150 evra takode biće obezbeđeno za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 evra koje će delom finansirati država putem oslobadanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30 odsto.

S druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predvideni su bonusi od 10-100 odsto osnovne zarade po satu.

Krovni zakon sadrži i širenje policijskih ovlašćenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale opciju praćenja ljudi u karantinu bez naloga suda.

Novim ovlašćenjima policji će biti dopušteno da izdaju kazne zakršenje zabrane kretanja, da podižu blokade puteva, privremeno ograničavaju slobodu kretanja i pristupaju osetljiv privatnim podacima.

Premijer Janez Janša najavio je obraćajući se poslanicima da je to samo prvi deo serije mera.

Zakon je u 90-članom parlamentu usvojen sa 53 glasa za.

Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je zapretila Mađarskoj pravnim merama zbog novih zakona za suzbijanje širenja koronavirusa.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Mađarskoj porastao je za 210 na 1.190, što je najveći dnevni porast od početka epidemije, saopštila je vlada.

Страх од вируса не заобилази ни терористе, па су и Талибани решили да промене однос према припадницима медицинске струке

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone