debt

Izvor: Pixabay

Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi evra, objavio je slovenački poslovni list “Finance”.

Time je zajedno s izdavanjem desetogodišnje obveznice za 1,5 milijardi evra u januaru u i izdavanjem trezorskih zapisa Slovenija ukupan ovogodišnji dug povećala na 4,5 milijardi evra .

Prošle godine prihvaćenim programom finansiranja državnog budžeta za  ovu godinu planiralo se zaduživanje u visini 1,58 milijarde evra. Medjutim, situaciju sa zaduživanjem promenila je pandemija korona virusa, te relaksacija strogih finansijskih pravila u EU-u, koju su preduzele Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB) zbog očekivanih negativnih posljedica ekonomskog šoka uzrokovanih pandemijom, prenosi capital.ba.

Slovenački parlament prošle je nedelje potvrdio privredno-socijalni paket za pomoć tokom epidemije vredan 3 milijarde evra, a vlada najavljuje još jedan takav zakonski paket u visini najmanje tri milijarde evra do kraja ovog meseca.

Slovenački premijer Janez Janša se ponovno založio za izdavanje tzv. “korona obveznica”  kako bi se te zemlje EU  bolje suočile s krizom i mogle zadužiti na finansijskom tržištu pod povoljnijim uslovima jednakim za sve, a za koje bi garantovala cela EU.

On je najavio da će dobar deo slovenačkih preduzeća koja sada ne rade kao i neke uslužne delatnosti te promet “možda”  početi raditi posle Uskršnjeg ponedeljka, ako se  Slovenci i dalje budu disciplinovano držali restrikcija i vodili računa o socijalnoj distanci, te da bi i neka stroga ograničenja u tom slučaju mogla biti ukinuta krajem aprila.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dok je zbog epidemije korona virusa grad gotovo prazan, životinje koriste situaciju da bez straha od ljudi uživaju u prilici koja se ukazala.

Rus Dmitrij Jakuknji, iskusni ultramaratonac, trčao je oko svog kreveta više od deset sati u pokušaju da kopira ultramaraton od 100 kilometara.

Američka ratna mornarica danas nije odbacila mogućnost da kazni oficira Breta Krozijea, kapetana nosača aviona "Teodor Ruzvelt" koji je uputio oštro pismo komandi mornaričkih snaga tražeći odlučnije mere u sprečavanju širenja korona virusa, izveštava Rojters.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone