Parlament Slovenije odbacio zahtev: Vojska bez ograničenih policijskih ovlašćenja

vojskaslov

Izvor: Pexels

Odbor slovenačkog parlamenta za odbranu odbacio je zahtev da se slovenačkim oružanim snagama daju ograničena policijska ovlašćenja za kontrolu granica, za koju je vlada saopštila da je od suštinskog značaja kako bi se pomoglo preopterećenim policajcima da bi mogli da budu bolje raspoređeni radi kontorole epidemije korona virusa.

Predlog za aktiviranje člana 37. odbrambenog akta podržali su članovi koalicije u odboru, opoziciona Nacionalna stranka (SNS) i Alenka Bratušek (SAB), ali to nije bilo dovoljno da se obezbedi potrebna dvotrećinska većina, preneo je STA.

Lista Marjana Šareca (LMŠ), socijaldemokrate (SD) i levica glasale su protiv, ističući da nema potrebe da vojnici dobiju dodatna ovlašćenja, s obzirom da je popustio pritisak migracije, što je prvobitni razlog zbog kojeg je doneta zakonodavna odredba i ponovo se poziva na nju.

Član 37. usvojen je na vrhuncu migrantske krize, oktobra 2015. godine. Kada se aktivira dvotrećinskom većinom glasova, omogućava vojsci da pomogne policiji u široj zaštiti državne granice.

On omogućava vojnicima da privremeno ograniče kretanje ljudi i učestvuju u kontroli građana. Ovlašćenja se daju na do tri meseca sa mogućnošću produženja.

 
Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs ranije je izjavio da vojska trenutno nije potrebna u slovenačkim gradovima, ali je potrebna na južnoj granici Slovenije.

To je zato što je jedan deo policijskih snaga morao da bude raspoređen na granici sa Austrijom, gde su ponovo uvedene policijske provere, dok je deo snaga stavljen u pripravnost da popuni policijske snage ako se neki od policajaca razbole.

Izvor: Blic

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nezvanične informacije su da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika političkih stranaka biti održan u ponedeljak poslepodne.

Mnogi od tih događaja nedvosmisleno, kroz konkretne ljude i primere, ukazuju na slovenačke bestijalnosti koje, bez obzira što su prekrivene velom tajnosti, predstavljaju neporeciva svedočanstva o neverovatnim zločinstvima počinjenim u poslednjoj deceniji dvadesetog veka. Verodostojna svedočanstva su iskazana kroz brojne izveštaje vojnih obaveštajnih i medicinskih organa i izjava očevidaca i učesni

Poslije redovne službe na Zlatici mitropolit Amfilohije je održao čas vjeronauke u stanici policije na njihovo insistiranje.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone