Mariborska opština opet zabranila koncert Tompsona!

tompsonsu

Izvor: You Tube, print screen

Mariborska opštinska uprava po drugi put je donela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tompsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan pre tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska opštinska uprava u ponovljenom postupku donela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi zagrebački Večernji list.

Opštinska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svetskom ratu.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni predlog za zabranu koncerta s dokazima da Tompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tomsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primerima, stav Evropskog suda za ljudska prava u predmetu fudbalera Džoa Šimunića i mišljenje hrvatske pravobraniteljice.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobodenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pevao kontroverzni pevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Jevreja - koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernjak.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Oko 3.500 demonstranata zahtevalo je ostavku Vlade Slovenije na protestima u Ljubljani, javila je Hina. Demonstranti su u kasnim večernjim satima kružili oko zgrade parlamenta i centrom Ljubljane uzvikujući parole protiv vlade.

Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi evra, objavio je slovenački poslovni list “Finance”.

Iskusni slovenački bek Jaka Blažič imao je odličnu sezonu u dresu Cedevita Olimpije, a narednu bi mogao da odigra u Crvenoj zvezdi. To je objavio turski portal "basketservisi", uz objašnjenje da je kapiten ljubljanskog tima shvatio da hoće da se vrati na viši nivo od trenutnog.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone