Srpski doktor u Čikagu ispituje novi lek protiv korone

viorus

Foto: Pixabay

Dr Dejan Glišović, Srbin poreklom iz Čačka, član je istraživačkog tima koji u Čikagu koji radi na kliničkom ispitivanju u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova „Pharmaceutical Research Associates“. Trenutno radi na ispitivanju leka remdesivera, koji služi u lečenju korona virusa.

Remdesiver je za sada jedini antivirusni lek protiv virusa korona koji je američka FDA odobrila za upotrebu, a to je u petak saopštio predsednik SAD-a Donald Tramp, prenosi Telegraf.

Lek se za sada koristi u obliku infuzije i daje ohrabrujuće rezultate, a ukoliko se tako nastavi, mogao bi se proizvoditi uskoro i kao podkožne injekcije, ali i sprej koji bi se koristio odmah po dobijanju infekcije.

 “Rešenje će verovatno biti u kombinaciji sa još nekim lekovima koji su za sada još uvek u fazi ispitivanja. Ukoliko rezultati ostanu efikasni i bezbedni, može da se desi da se počne i sa proizvodnjom drugih formulacija, osim infuzije koja se primenjuje samo u bolničkom lečenju, na injekcije ili sprej za nos”, rekao je dr Glišović za TV Prva, prenosi Telegraf.

U ova klinička ispitivanja trenutno je uključeno 1.000 pacijenata, sa ciljem da ih bude 15.000.

“Ipak, zbog hitnosti, FDA je odlučila da se lek daje i pacijentima koji nisu deo ispitivanja. Reč je samo o najtežim slučajevima, o ljudima koji su na respiratorima, zasada. Kako dobijamo nove podatke, ova se odluka može menjati”, kazao je on.

Trenutno ispituju kako lek deluje kada se daje u ranijoj fazi bolesti.

 (Izvor Telegraf)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zdravstvene ustanove u Njujorku uvode samotestiranje na koronavirus u kome će građani sami uzimati uzorke prema uputstvima zdravstvenih radnika, najavio je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

U Vuhanu, gradu gde je koronavirus otkriven, nema hospitalizovanih posle otpuštanja i poslednjih 12 pacijenata, saopštila je zdravstvena komisija iz Hubeja.

Ruski virusolog, doktor medicinskih nauka Nikolaj Mališev izjavio je da poreklo virusa korona smatra prirodnim, ali da njegova pojava u Kini nije slučajnost.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone