Kad te iz bolnice otpuste uz Bitlse i U2 (FOTO+VIDEO)

Bolnica-Bruklin,-Tanjug

Foto: Tanjug

Pacijent Mark Švarc svakodnevno se pitao zašto povremeno u neodređeno vreme doba dana čuje Bitlse.

Nisam mogao da razumem, povremeno tokom dana iznenada bi se svaki put u drugo vreme, bolnicom zaorila pesma. Svaki dan sam se pitao zbog čega i zašto - rekao je Švarc star 54 godine.

I kada je konačno došlo vreme da Švarc krene kući začuo je Bitlse i "Here Comes the Sun", kako se ori bolnicom, bolničkim hodnicima.... Ovaj puta bilo je to zbog njega - ozdravio je.

Himne poput te, ili "Every breath you take", "Eye of the Tiger", numere iz "Rokija" postale su bolničke himne širom Njujorka kojima bolničko osoblje proslavlja svaku pobedu u borbi protiv korona virusa.

Mnogi su kako piše "Njujork Tajms" odabrali Bitlse i "Evo dolazi sunce" zbog asocijacije na sreću i nalaženje radosti u teškim vremenima.

Kada se puštaju ove i druge pesme, to nije samo u čast pacijenta koji je pobedio korona virus već to je i himna za afirmacjiu napora svakog medicinskog profesionalca.

Dugi značaj bolničkih himni je taj što medicinsko osoblja tokom dugih i teških smena ima nekoliko pozitivnih trenutaka koji im pomažu da dobiju energiju i spasu još jedan život.

 Neke bolnice prave i slavlje za svakog pacijenta koga skinu sa respiratora, a tako je ne samo u Njuorku već i u Kanadi, gde sestre i lekari imaju svoj ples duž dugačkh bolničkih hodnika. Slično je i u pojedinim bolnicama u Turskoj, tamo plešu kao pingvini ....

U nekim bolnicama u Njujorku muzika počinje mnogo pre otpuštanja. Na primer, u bolnici Lenox Hill na Menhetnu medicinske sestre zahtevaju "kod sunce" čim se pacijent ukloni sa respiratora i sam uspešno počinje da diše.

I tu je možda, kako dodaje NT pravi hit upravo onaj od Polis "Every breath you take", a drugima je opet razlog za malo muzičko slavlje i kada pacijent izađe iz intenzivne nege.

Devjitd Roy, doktor Marka Švarca kaže da misli da su bolničke himne samo zvuk nade, način da podignu moral i nastavie dalje.

I upravo među tim bolnničkim hitovima koji dižu moral je i pesma simbolična za Njujorčane od Džej ZIja "Empire State of Mind". U Medicinskom centru u Bruklinu na listi je i U2 "Beautiful day".

(Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija virusa. Više nema, “nismo znali”. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Kao deo podrške zdravstvenim ustanovama u Srbiji fondacija "Novak Đoković, uručila im je danas vrednu medicinsku opremu i to je jedna od najvećih donacija u istoriji Kliničkog centra.

Dr Dejan Glišović, Srbin poreklom iz Čačka, član je istraživačkog tima koji u Čikagu koji radi na kliničkom ispitivanju u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova „Pharmaceutical Research Associates“. Trenutno radi na ispitivanju leka remdesivera, koji služi u lečenju korona virusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone