Glas Javnosti

Direktorka laboratorije u Vuhanu: Nismo raširili virus!

Svet
Autor: Glas javnosti

Institut za virologiju u Vuhanu, u koji Sjedinjene Američke Države upiru prstom kao u izvor širenja zaraze, ima tri živa soja koronavirusa od slepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorka instituta.

Veći broj naučnika smatra da je novi koronavirus na čoveka prešao s neke životinje. Za to se krivi takozvana mokra pijaca u Vuhanu, jer se na njoj prodaju žive divlje životinje.

Međutim, na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se Institut za virologiju, što već mesecima podstiče teoriju da je virus pobegao iz te institucije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je početkom maja spomenuo istragu kako bi se utvrdilo da li ova teorija ima osnova, iako se za nju do sada nisu pojavili nikakvi dokazi.

Vang Janji, direktorka instituta u Vuhanu, rekla je za televiziju CGTN da su te sumnje "čista izmišljotina".

"Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji", rekla je Vang u razgovoru koji je objavljen u subotu uveče, a snimljen 13. maja.

Više teorija koje optužuju institut u Vuhanu kruži poslednjih meseci na internetu. Direktorka je rekla da je institucija "izolovala i dobila nekoliko koronavirusa iz šišmiša".

"Imamo tri živa soja", rekla je Vang i istakla da se nijedan ne podudara s virusom Sars-CoV-2. Institut u Vuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svetu.

Naučnici s instituta doprineli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov rad je u februaru objavljen u jednom naučnom časopisu, podseća agencija Frans pres.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR