Ако користитите свој лаптоп, мобилни телефон или таблет на јавној мрежи требало би да обратите пажњу на неколико ствари

Vatsap, internet, PIXA

Извор: принтскрин/ Пиксабеј

Недавно је позната компанија Каспески Лабс саопштила да је чак четвртина свих WиФи мрежа несигурна. То се односи на оне мреже које не користе никакву енкрипцију – шифровање података. Нарочито су рањиве и несигурне, такозване јавне WiFI мреже.

– Да ли је мрежа од познатог провајдера услуга – хакери могу веома лако направити јавну мрежу која се нпр зове „Бесплатан интернет“ и на тај начин покупити ваше податке. Увек проверите да ли се мрежи на коју се повезујете може веровати.

– МиМ напади – „Man in the midllе“ (Посредник) је чест начин злоупотребе јавних WiFi мрежа. Злонамерне особе и хакери могу врло једноставно преусмерити саобраћај са ваших уређаја на лажне сајтове или поставити такозване „схарк“ софтвере који снимају проток података.

– Вируси и тројанци – хакери вам кроз јавну мрежу могу послати разне врсте вируса и малвера, нпр. програме који снимају све што се куца на тастатури вашег уређаја.

И када користите јавне WиФи мреже, лако је да се заштитие у неколико корака:

– Користите ВПН и Proxy програме – ови програми преусмеравају саобраћај са ваших уређаја према Интернету, те их је веома тешко хаковати. Добар избор су апликације Орбот и Tunnel Bear.

– На вашем телефону или таблету подесите да се уређај не повезује аутоматски на отворене WiFi мреже. Питајте нпр. конобара у кафићу или запослене у банци чију мрежу користите за шифру и да ли њихова мрежа користи енкрипцију.

– Када користите јавну WiFI мрежу, сведите своје активности на претрагу Интернета или слање порука. Избегавајте да користите апликације где треба да унесете ваше корисничке податке.

– Избегавајте да инсталирате апликације преко јавних WiFi мрежа.

– На важем кућном WiFI рутеру обавезно користите шифру и WПА енкрипцију.

Модерна средства комуникације нам омогућаваају да будемо повезани 24 сата дневно, али са собом носе и одређене ризике. Зато треба обратити пажњу на наше коришћење Интернета како би нам подаци били сигурни.

Глас јавности / ДАНАС / од 20.09.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

ASUS je lansirao par novih prenosnih računara vrhunskog kvaliteta namenjenih profesionalnim korisnicima sa radnim tokovima u kreativnoj industriji

Ako ste u potrazi za najboljim laptop računarom za 2020. , onda ste došli na pravo mesto

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone