Nisu ni otvorili granice a već odlažu ulazak u Grčku, do mora samo preko Bugarske do ovog datuma (VIDEO)

Evzoni,-printscreen

Foto: Youtube/ Printscreen

Samo dan pošto je objavljeno da će granica između Makedonije i Grčke biti otvorena i za turiste, u medijima se pojavila vest da će do 30. juna biti zatvoren prelaz Evzoni i da je jedino moguće do Grčke stići preko Bugarske.

 Novi problemi za sve građane Srbije koji se spremaju da krenu u Grčku na more. Vest da je Severna Makedonija otvorila od danas svoje granice obradovala je mnogobrojne srpske turiste, ali je problem što je neizvesno da li će Grci večeras u 23.00, pored prelaza ka Bugarskoj, otvoriti i Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom!

 Grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

 - Danas će biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji - rekao je Teoharis, a prenosi grčka TV Skaj.

Da se nešto “kuva”, odnosno da je neizvesno da li će srpski turisti koji krenu preko Severne Makedonije moći od večeras da ulaze u Grčku, potvrdio je i Aleksandar Seničić, direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

- Nezvanična informacija za Grčku je da će otvoriti granice za naše turiste, a za Makedoniju tek 1. jula. Za srpske turiste biće otvoren granični prelaz Evzoni. Za sada nema protokola za zadržavanje duže od pet sati u Makedoniji, a verujem da neće biti problem ako tih pet sati istekne dok smo već u redu na graničnom prelazu. Očekujemo da danas, evantualno sutra, imamo sve detalje - rekao je Seničić za TV Pink.

 
Ovo su potvrdili i turistički radnici iz Grčke.

“Danas je otvorena samo granica sa Bugarskom. Ljudi su požurili i i stigli ranom zorom, ali nisu računali sa tim da karantin nije obavezan za one koji ulaze tek od 12h pa nadalje. Mnogi su odlučili da ostanu tu i sačekaju 12h, pa su se stvorili redovi i gužve. Gužva se stvara i zbog toga što je u ovom trenutku jedino preko Bugarske moguće ući u Grčku. Granice sa Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom su i dalje zatvorene, a da li će se to promeniti u toku dana ostaje nam da sačekamo i vidimo. Zvanične odluke o otvaranju i dalje nema, a na granici nam kažu da je obaveštenje o otvaranju granice sa Bugarskom 1. juna stiglo bukvalno nekoliko minuta pre otvaranja, pa kažu da nije isključeno da se i sada tako desi sa Evzonijem”, poručila je Ana Nikolić sa portala “Nikana” koji se bavi turizmom u Grčkoj.

Ranije danas saopšteno je da Grčka je otvarila svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati, potvrdio je portparol makedonske vlade Muamet Hodža.

Prema Grčkoj će biti otvoren samo prelaz Bogorodica/Evzoni, dok Dorjan ostaje zatvoren. Ovaj tranzit podrazumeva obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

(Izvor Novosti, Blic)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se ne obazire previše na razloge zbog kojih nije otvorena granica CG i Hrvatske za Srbiju.

Ružičasta boja vode Bledskog jezera koja okružuje ostrvo mogla bi da bude alarm za preterani razvoj turizma kao i probleme zagađenja koji ne bi trebalo da se ignorišu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone