Nemačka inicira ponovno otvaranje granica nakon dvomesečne borbe sa koronavirusom

evropska unija

Nakon skoro dvomesečne zatvorenosti usled borbe evropskih država protiv koronavirusa, granice država članica Evropske unije uskoro bi trebalo ponovo da budu otvorene.

Tačno 26. marta trebalo je da bude obeleženo 25 godina od kako je postignut Šengenski sporazum, ali je umesto proslave dana koji je žiteljima "starog kontinenta" omogućio slobodno kretanje među zemljama članicama Evropske unije taj dan obeležen slikama zatvorenih graničnih prelaza, čak i na lokacijama gde oni gotovo da nisu ni postojali, nakon odluke Evropskog saveta donete 17. marta u cilju sprečavanja širenja zaraze.

 

Sa dolaskom proleća došlo je i do stabilizacije situacije vezane za koronu, pa je sve glasnije moguće čuti priče da će uskoro granice među zemljama članicama biti ponovo otvorene. Prema pisanju portala "Dojče vele", među najglasnijim zagovornicima otvaranja granica nalazi se Nemačka, te bi od subote, 16. maja trebalo očekivati da prolaz između ove zemlje i Francuske, Austrije i Švajcarske bude slobodan, uz povremenu kontrolu. Takođe, očekivano je da budu ukinute kontrole na graničnim prelazima sa Luksemburgom, a kako je najavio ministar unitrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, želja nemačke vlade jeste da do sredine juna bude omogućen putnički saobraćaj u potpunosti. 

 

No, "Dojče vele" prenosi da ne vlada među svim zemljama članicama isto raspoloženje, pa nije očekivano da Poljska otvori svoje granice pre 12. juna, dok je još uvek nepoznanica kada, i da li će uopšte, Španija i Italija do kraja juna makar olakšati prelaz. 

Ipak, ni otvorene granice ne bi trebalo shvatiti kao konačnu odluku, jer iz Nemačke ujedno stižu i najave da će, u slučaju ponovnog povećanja broja zaraženih, one ponovo biti zatvorene.

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Modni kreator i vlasnik poznate modne kuce "Diamond Couture", specijalizovane za venčanice i odeću za svečane prilike, Pietro Demita, spalio je svoju skupocenu kolekciju venčanica za sezonu proleće - leto 2020.

Glavna tema u svetu je : Šta posle? Kako da se ponašamo nakon epidemije i ukidanja vanrednog stanja? Neke stvari se ipak neće promeniti mnogo.

Mere protiv novog kornavirusa koje je preduzela SZO bile su brze i blagovremene, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone