evzoni

Jedna od država u kojoj je situacija manje-više poznata kada su u pitanju srpski turisti jeste Grčka.

- Građani mogu da idu u Grčku jer nam je tamo situacija poznata, međutim ono što je problem jeste sam dolazak do ove zemlje jer je Severna Makedonija još nepoznanica. Tamo su vanredno stanje produžili do kraja maja, ali naznake govore da će se prilagoditi normama kojima su se već prilagodile Bugarska, Rumunija i Srbija - kaže za TV Prva Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Koridor prema Grčkoj vezan je za Bugarsku, ali Grčka se za turiste zvanično otvara 15. juna. Do tada, kako ističe Seničić, "imamo dovoljno vremena da se problemi, odnosno nepoznanice sa Severnom Makedonijom razreše".

Turističke agencije prve polaske za Grčku planiraju krajem juna.

- Očekujemo da slično bude i sa Crnom Gorom. Još nema zvaničnih protokola, ali verujemo da će uskoro izađi sa istim protokolima koji su na snazi i kod nas. Slična je situacija i sa Hrvatskom - dodaje Seničić.

Mladen Alvirović rekao je za RTS da je više nepoznanica u drumskom saobraćaju zbog tačnih datuma otvaranja granica i pravila koje će zemlje uvoditi.

- Od 1. juna bićemo slobodni da izađemo u najbliže zemlje, ali ne znamo kako, trebalo bi kao na aerodromu da bude - da nema novih procedura, ali svaka zemlja donosi svoja pravila, nema jedinstvenog pravila. U narednih petnaestak dana sve će leći na svoje do prvog turističkog talasa - smatra Alvirović.

 Kada je reč o Srbiji, možemo slobodno da uđemo i izađemo iz nje, ali treba dobro da se raspitamo za narednu destinaciju, jer pravila Šengena trenutno ne važe.

- Najave su takve da će sve preći na ličnu odgovornost, pa neće biti tako strogih mera - rekao je Alvirović.

(Izvor: Blic)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako migranti kače video snimke kako ulaze u Srbiju u velikim grupama preko makedonske granice čiji se datumi mogu proveriti, a policija potvrđuje hapšenja ilegalnih migranata, Komesarijat za migraciju izdao je saopštenje o navodnim lažnim vestima. Saopštenje je ispunjeno pretnjama da sudskim procesima.

Epidemija korona virusa i restriktivne mere koje su zbog nje uvele vlade zemalja širom sveta teško će pogoditi turističku industriju, koja u globanom bruto društvenom proizvodu učestvuje sa oko deset procenata, koliki je i njen udeo u ukupnom broju radnih mesta.

У Грчкој се породила жена заражена коронавирусом. Беба је добро и њен тест на корону је негативан. Она ће се наредних 14 дана бити одвојена од мајке. Након порођаја, лекари су направили селфи са мајком.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone