Podrška ženama tokom epidemije virusa: SOS telefon za žrtve nasilja u Kruševcu

pesnica

Foto:Pixabay

Od januara do decembra 2019.godine, podršku je putem SOS telefona zatražilo 55 žena sa iskustvom nasilja u porodici

KRUŠEVAC-UPRKOS epidemiji virusa korona, SOS služba za pomoć žrtvama nasilja u porodici nastaviće s radom. U Udruženje žena “Peščanik” predočavaju za “Novosti” da će na pozive upućene putem broja telefona 066 006 606 odgovarati od ponedeljka do subote od 10 do 13 sati, a da se individualni razgovori između savetnica i korisnica u samom prostoru udruženja obustavljaju usled vanrednog stanja do daljnjeg.
 
- Kako iskustvo govori da nasilje u porodici može biti pojačano u situacijama povećane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, apelujemo na zvanične organe, posebno pružaoce usluga da to imaju u vidu i ženama i deci, koji zatraže pomoć, obezbede pravovremenu i kvalitetnu podršku i zaštitu-napominje Snežana Jakovljević,zastupnica Udruženja.
- Svim građanima i građankama želimo da budu bezbedni i da sačuvaju svoje zdravlje.

Od januara do decembra 2019.godine, podršku je putem SOS telefona zatražilo 55 žena sa iskustvom nasilja u porodici.


Ukupan broj poziva u istom periodu bio je 172, što znači da su određene korisnice zvale više puta, dok je broj individualnih razgovora sa njima u prostoru servisa bio-120.


-Broj pruženih usluga bio je najmanje tri puta veći od broja žena, s obzirom da se jednoj ženi pružaju najmanje tri različite usluge-kažu u “Peščaniku”.-Od osnivanja 2009. godine, SOS telefonu se za informativnu, emocionalnu i pravnu podršku obratilo više od 700 građanki.


Osim direktne podrške ženama u situaciji nasilja, Udruženje žena iz Kruševca radi i na prevenciji nasilja organizovanjem javnih akcija i događaja, radionica i sastanaka sa ženama u Rasinskom okrugu.


PRIJAVE
Prema podacima “Novosti”, Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu registrovalo je tokom 2018.godine-286 slučajeva nasilja u porodici, gde je osumnjičeni suprug ili partner. Od januara do 15.oktobra zabeleženo 336 prijava,dok je Centru za socijalni rad podneto je 849 zahteva u istom periodu.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar saopštile su, povodom Nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, da je u porodično ili partnerskom nasilju, od početka godine ubijeno šest žena. Upozorava se da su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a da zvanična statistika o broju femicida odnosno ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

Крушевачка полиција поднеће кривичне пријаве против две особе по налогу надлежних тужилаштава, због сумње да су извршиле кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије, саопштио је МУП.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone