kid-5020226__340

Foto: Pixabay

Pod pritiskom svakodnevnih obaveza koje kao roditelj imate, nekako uvek zafali vremena za igru sa detetom. Naročito je to slučaj u velikim porodicama sa više dece. Iako u takvim porodicama mališani pronalaze razne načine da pobegnu od dosade, uvek dođe onaj čas kada traže vaše učešće u igri.

S jedne strane, dobro je da traže vaše prisustvo i da žele da vas uključe u igru. Sa druge strane, brojne obaveze ne dozvoljavaju vam igranje po ceo dan. U principu, ni ne treba biti stalno i trajno uključen u svaku igru kojom vaše dete poželi da zaokupi svoju pažnju, jer, kada ste svakodnevno uključeni u način na koji se ono igra, narušavate mu privatnost i gušite slobodu. Opet, vaše umereno prisustvo doprinosi povezanosti vas i vašeg deteta ili dece, ukoliko ih imate više. Deca su znatiželjna, vole da postavljaju pitanja i da na njih dobiju pravi odgovor od vas. Zbog toga je najbolje neko srednje rešenje: ni previše ni premalo. Započnite iganje sa detetom, usmerite ga, dajte mu ideje, podstaknite mu maštu i ono će naučiti samostalno da se igra bez mnogo vike i galame. Kada dete vapi za vašom pažnjom, ne dozvoljava vam da ručate, popijete kafu ili odete da se kupate, to onda znači da mu je vaše društvo neophodno i da mu niste posvetili previše pažnje. Neka deca se teško odvikavaju od te vrste povezanosti, dok kod neke dece sve može lepim rečima da se objasni. 

Igra kao sastavni i neophodni deo odrastanja svakog deteta nije vaša obaveza. Deca treba da nauče da i vi imate svoje obaveze ili, prosto, pravo na odmor, svejedno kako ste to zamislili. Vaša uloga u dečjoj igri jeste da dete povremeno uputite u neke nove  i nepoznate igre, da mu zagolicate maštu. Nemojte mu stalno govoriti kako da se igra, jer na taj način igra gubi suštinu. Ispada da mu naređujete kako da se igra i na kraju ono nema slobodu izbora. A ako ste non-stop uz njega u igri, dete će pomisliti da samo tako i treba da bude. Dakle, budite prisutni, ali bez preterivanja.

Deca ponekad umeju da budu veoma uporna, plačljiva, razdražljiva i neumoljiva kada žele da baš tog trenutka ostavite sve ono što ste radili i posvetite se samo njihovoj igri. U takvim situacijama najvažnije je ostati dosledan i objasniti zbog čega ste trenutno sprečeni da se igrate. Sasvim je u redu ako kažete da sada niste u mogućnosti da dođete, ali da ćete svakako doći čim završite to što ste radili. Naravno, obećanje morate ispuniti. Deca sve pamte i ništa ne zaboravljaju, pa ako ste obećali pa to niste ispunili, gubite autoritet i padate u njihovim očima. Nemojte se iznenaditi ako vam navedu primere kada ste i zbog čega izneverili njihovo poverenje. Dete će naučiti da se samostalno igra, a vi ćete ga ohrabriti i ubediti da ono to može i samo.

Izvor: Zelena učionica

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Da li vas nervira izgužvan veš ili vam je samo dosadilo peglanje? Uz ove cake, ne morate se više mučiti, sam će se opeglati!

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone