mama i ćerka

Foto: Pixabay

Deca često umeju da postave prava pitanja o onome što okupira njihovu pažnju. Ali, šta ako na neka pitanja prosto nemate konkretan odgovor? Ili: šta ako vaše dete nije spremno da čuje istinu?

Nova interesovanja, polazak u vrtić, promena sredine, događaji u porodici ili okruženju dodatno intrigiraju detetov svet. Nije redak ni slučaj njihove neobuzdane radoznalosti baš u trenucima kada niste spremni da im odgovorite.

Posmatranjem i opažanjem sebe i sveta oko sebe u detetu se budi radoznalost. Tako pitanje deteta predškolskog uzrasta: "Ko je nas stvorio?" nimalo ne čudi. Deca imaju širok spektar interesovanja. Znaju oni da decu ne donose rode, a pitanje postojanja Boga za njih je komplikovano. U njihovoj mašti predstave o Bogu i stvaranju sveta veoma zanimljivo izgledaju. Obično ga zamišljaju kao nekog čudotvorca, mađioničara koji čarobnim štapićem ovde stvori reku, tamo planinu, a još dalje more sa školjkama i ribama. Čak i da pokušate da malom detetu objasnite čovekovo poreklo, verovatno će vaše objašnjenje biti slabo, za njega nedovoljno jasno.

Tokom života, sve što dete učini biće zasnovano na učenju i opažanju, sticanju iskustava... Tako da, ukoliko trenutno ne možete da odgovorite na detetovo pitanje, ne brinite. Nemojte zbog toga biti očajni. Vremenom će i samo doći do odgovora. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Problem nemirnog spavanja kod dece nije lako rešiti. Uzroci lošeg sna su mnogobrojni i razlikuju se od deteta do deteta. Ako se vaše dete tokom spavanja prevrće, budi, plače u snu, imaju nagle pokrete tokom spavanja, možete mu pomoći. Donosimo vam nekoliko saveta i trikova kako biste zajedno prevazišli ovaj problem.

Cenjeni ruski psiholog Mihail Labkovski dao je nekoliko zanimljivih saveta za žene. Na jednostavan i originalan način, Labkovski je predložio šta da radite ako zbog postupaka vašeg muža postanete nesrećni i nezadovoljni.

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta Evropske unije, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla „čuveni hrvatski naučnik“.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone