Kako pomoći detetu da i u izolaciji bude zanimljivo?

Izvor: Roditelji i deca

Novonastala situacija izolacije preko noći je sve promenila. Odjednom, svi smo kod kuće, imamo dovoljno vremena za sve ono što smo dugo odlagali. Nakon što smo sve dezinfikovali, očistili, spremili zalihe hrane za naredni period, mirno se upuštamo u neizvesno, pomireni sa celom ovom situacijom.

Međutim, najteže je deci. Kako im objasniti zbog čega je sve odjednom stalo, zašto se ne ide u vrtić, zašto se ne može u parkić, na rođendane i slično? I kako pomoći detetu da i u izolaciji svaki dan bude zanimljivo? 

Najpre, detetu treba objasniti sve: šta je to virus, šta je izazvao, zbog čega je važno prati ruke, zašto nosimo maske i rukavice. Dete može zatim nacrtati virus onako kako ga ono vidi. Kako je izolacija odjednom spojila decu i roditelje, dobro je to iskoristiti na pravi način. Puno je aktivnosti u koje možete uključiti dete. Neka vam pomaže, ono će to shvatiti kao igru, a može nešto i da nauči. Sklapanje veša, brisanje prašine, sakupljanje igračaka, zalivanje cveća samo su neke od mogućnosti. Dete možete uključiti i u igru sa testom: modlicama možete zajedno praviti razne oblike, pa kasnije to ispeći. Tako će vam brže proći vreme u izolaciji, a dete će se osećati korisnim.

deca i kuvanje

Za one koji imaju dvorište, situacija je podnošljivija. Međutim, kada ste ograničeni na stan, morate biti dosetljivi ali i kreativni. Možete detetu dati zadatak da nacrta svoju porodicu. Vajanje plastelinom je takođe dobra ideja. U detetu treba probuditi kreativnost, osećaj za lepo, a to ćete najbolje uspeti farbanjem jaja za Uskrs. Dajte detetu da samostalno oboji jaje onako kako ono hoće. Neka se igra ukrašavajući. Dajući mu na važnosti, dete će osetiti svoj doprinos velikom prazniku. Iskoristite priliku, ispričajte mu o običajima o Uskrsu: zašto se farbaju jaja, kakvu simboliku nosi crvena boja, zašto se prvo jaje boji crveno na Veliki petak. Ispričajte kako su vaše bake ukrašavale uskršnja jaja, koje su tehnike koristile. 

Deca će uživati pomažući vam, osetiće radost praznika i za trenutak zaboraviti da su kod kuće. 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета