dete

Foto: Pixabay

Često sebi postavljamo pitanje kakav smo roditelj, da li možda negde grešimo, i ako je tako, kako to možemo da ispravimo. Tokom vremena čovek shvati da je samo odraz svojih roditelja koji su grešili za naše dobro, kako kažu. Kako bismo izbegli ove greške koje se iz generacije u generaciju ponavljaju, iz svog iskustva moramo izvući pouku.

Vaspitanje i odgajanje zdrave i zrele ličnosti nije nimalo lak posao. Zapravo, mnogo je teže nego što izgleda. Ali, niko se nije naučen rodio, zato je neophodno da ispravimo svoje ponašanje koje smo naučili od drugih. Prvenstveno od roditelja, a onda i od svojih uzora i idola. 

Deca često umeju da teške životne prilike prikažu i dožive na jednostavan način. Kod njih je sve lako, rešivo. Jer, deca su čista, neiskvarena. U njihovim glavicama nema mesta zlu i pokvarenosti. Ipak, kako uče po modelu, svoje uzore traže u svom okruženju. Bilo da je reč o vilama i princezama ili Sunđer Bobu, uzore traže u onome što opažaju, čuju i gledaju. Okruženje koje ste im kao roditelj stvorili odrediće ih za ceo život. Tako, ako je dete izrazito ljubomorno, sigurno ste ga često poredili sa drugom decom. Razloga za ljubomoru kod dece ima ako mu niste posvetili dovoljno pažnje, ako je zapostavljeno zbog mlađeg deteta i slično. Može tada biti i grubo ili nepristojno, a to je moglo da nauči od roditelja ili od ljudi sa kojima živi. Najgore što u takvim situacijama možete da uradite jeste da ga kritikujete i stalno mu delite savete. Tako će samo izgubiti samopoštovanje, što kasnije, tokom života prerasta u ozbiljan problem. Stalno pronalaženje mana, traženje "dlake u jajetu" i teranje "maka na konac" dovešće do niskog samopoštovanja i malog vrednovanja sebe kao osobe. Dete morate ohrabrivati, a ne kritikovati. Čak i da pogreši, ukažite mu na greške, nemojte mu zvocati. 

Tajnovito dete, povučeno u sebe i svoj svet može biti posledica vašeg preteranog preuveličavanja stvari i svakodnevnih situacija, kako i onih koje su detetu važne i o kojima vam se poverilo. Nemojte omalovažavati njihovu otvorenost, prokockaćete njihovo poverenje. Vi ste detetov centar sveta, osoba na koju može uvek da se osloni. Ono posle toga neće poštovati tuđa osećanja jer ste mu naređivali i govorili šta da radi. Niko ne voli ograničavanje slobode, bilo da se radi o izboru odeće ili izboru željene škole ili fakulteta. Kada se dete često ljuti, to znači da ga ne pohvaljujete dovoljno. Stavite mu do znanja da ste ponosni na njega. Plašljivo dete lako odustaje od svega. Razlog tome može biti jer mu uvek pomažete ili, još gore, sve radite umesto njega. Ono nema priliku da uči iz iskustva na sopstvenim greškama, jer zna da ste vi tu. Najgori roditelj nije onaj koji ne pomaže detetu ili mu pak pomaže i previše. Najgori je onaj koji zlostavlja, viče, maltretira psihički i fizički. A ima i takvih. Dete koje posmatra agresivnog roditelja, i samo će biti takvo. Kada roditelj viče, dete neće uvideti gde je pogrešilo, već će sva njegova pažnja biti usmerena na viku roditelja. 

Ljutnja, laganje, tajnovitost, plašljivost, agresivnost deteta je posledica vašeg ponašanja. Za to ste odgovorni vi i niko drugi. Zato, učite svoju decu pravim vrednostima, pokažite im kako treba a ne kako ne treba da se ponašaju. Vi ste autoritet, uzor, onaj koji upravlja kormilom. Mazite i volite svoju decu, vi ste im sve što imaju!

 

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Čak 115.000 dece u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, dok je još 30,2 odsto na granici linije siromaštva, saopštila je kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Razlozi da naučite decu da kuvaju su brojni (između ostalog, brza hrana je skupa i nezdrava...), ali najvažnije je da im time dajete veće šanse da zdravije odrastu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone