hiper-deca

Foto:Pixabay

Sve je više dece koja imaju probleme sa pažnjom i hiperaktivnost. Međutim, nije svako živo i nemirno dete istovremeno i hiperaktivno, u smislu poremećaja za koji postoje jasni dijagnostički kriterijumi.

Hiperaktivna deca zapravo imaju izvesnu neurobiološku različitost i zahtevaju različit pristup roditelja, vaspitača i nastavnika. Takođe, bez adekvatnog tretmana ova deca su u mnogo većem riziku od neuspeha u školi, odnosno uspeha koji je daleko ispod njihovih intelektualnih mogućnosti.

 Vrlo važno je imati u vidu da hiperaktivno i živahno dete nije isto, jer kod hiperaktivnog deteta imamo aktivnost koja dete ometa da razvija svoje potencijale - da čita, da uči, da se druži i slično. Roditelji najčešće ovaj problem primete onda kada dete krene u vrtić ili školu, odnosno kada se od njega zahteva da poštuje pravila. Međutim, roditelj nije taj koji treba sam da proceni da li je reč o hiperaktivnosti i neophodo je da se obrati stručnjacima ukoliko posumnja da nije samo reč o živahnom i nemirnom detetu – objašnjava psiholog Milja Krivokuća.

Prema njenim rečima, u tretmanu mogu da se primenjuju različite metode, kao na primer neurofidbek, pomoću koga se deca uče samokontroli i poboljšanju pažnje.

- Dečiji psihijatri uvode i primenu medikamenata u nekim slučajevima. Svakako ukoliko se kod deteta ustanovi hiperaktivnost, uz pomoć stručnjaka porodica i škola uče kako da usmeravaju dete i kako da ga vaspitavaju (organizacija obaveza, fokus na pohvalu, izbegavanje grdnje, usmeravanje aktivnosti, podsećanje na obaveze...). Ovaj problem je, inače, češći kod dečaka, a nedostatak discipline i organizacije u životu deteta pospešuje nastanak problema. Zbog toga što se češće od vršnjaka suočavaju sa kritikom i neuspehom, hiperaktivna deca imaju i sniženo samopouzdanje. Zbog toga je jako važno da ih roditelji i nastavnici podrže i usmere da razvijaju svoje talente – objašnjava Krivokuća.

KARAKTERISTIKE HIPERAKTIVNOG DETETA

Psiholog Milja Krivokuća objašnjava da su kod hiperaktivne dece izražene četiri karakteristike u ponašanju:

- Imaju pažnju samo ukoliko je sadržaj i aktivnost njima interesantan, odnosno njihova pažnja je selektivna;

- Vrlo lako im pažnju privuče, odnosno odvuče, bilo koja spoljašnja stimulacija, što utiče na nemogućnost lakog fokusa (izuzev u gore pomenutom slučaju) i težeg održavanja toka misli (rasejani su);

- Impulsivni su, odnosno njihove akcije i reakcije idu pre nego što uspeju da razmisle i promisle u datoj situaciji;

- Hiperaktivnost u smislu preterane aktivnosti koja nije primerena situaciji.

Izvor:žena.blic.rs

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Родитељско делегирање обавеза од малих ногу и те како је добро за развој личности

ЗАБАВНИ парк "Стар ленд" до краја новембра биће отворен на Београдском сајму, и то у халама 7, 8 и 9. Овај први затворени луна-парк простираће се на више од 5.000 квадрата, а кинеска компанија "Имекс сити" уложила је у овај пројекат око три милиона евра.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone