roditeljii

Foto:Pixabay

Ukoliko kontrolišete svaki korak svog deteta, dobrodošli u krug "helikopter" roditelja

Ukoliko kontrolišete svaki korak svog deteta, umesto njega rešavate domaće zadatke, zovete njegove drugove da pitate šta treba da nauči, raspravljate se sa njegovim vršnjacima jer se nisu ponašali prema njemu kako vi očekujete, dobrodošli u krug "helikopter" roditelja.
To znači da preterujete. Da ste umešani i tamo gde bi trebalo i gde ne bi smelo. Da ne puštate dete da diše. Rušite mu samopouzdanje. Činite ga "kilavim", nesposobnim za život.

Iako ovaj termin stiže iz američke psihologije, on je upotrebljiv u svim zemljama. A istraživanja pokazuju da je u sve većoj upotrebi, jer roditelji danas idu iz krajnosti u krajnost - ili se ne posvećuju mnogo deci ili u tome preteruju.

- Naravno da je potrebno i važno da budu uključeni u vaspitanje mališana, ali mora da se napravi zdrav model, koji znači da se dete ne guši i da se nad njim ne stoji 24 časa dnevno, ne puštajući ga da misli svojom glavom i stiče svoja iskustva - upozorava Nikolas Birn, dečji psiholog.

Izvor: novosti.rs

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kavasaki sindrom koji se pojavio u zemljama Evrope i SAD-a kod dece koja su preležala korona virus zabeležen je i u Srbiji. Ali, on ne bi trebalo da zabrinjava roditelje jer je ovo izuzetno retka bolest koja je lečiva ukoliko se ustanovi na vreme.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone