Na današnji dan napustio nas je Ian Curtis

vešanje

Foto: Pixabay

Te 1980. godine, u ponedeljak 18. maja, napustio nas je pevač grupe Joy Division, Ian Curtis. Njegovom smrću ugasio se i bend koji je mogao imati još bolju budućnost.

Grupa "Joy Division" probila se davne 1978. godine. Presudnu ulogu imala je "Bitka bendova" kada su ih zapazili Toni i Rob Greton. Inače, naziv "Joy Division" nastao je po zonama koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu u kojima su nacisti držali žene za zabavu, odnosno za prostituisanje.

Buntovan i raspušten, Ian Curtis je uvek privlačio pažnju kako svojim oblačenjem, tako i dugom raspuštenom kosom, našminkanim očima i crnim lakom na noktima. Oduvek je voleo dobru muziku. Za idole je izabrao "MC5", Morisona, "Velvet Underground", Igi Popa... Još u ranim godinama bio je opsednut smrću. Konzumirao je narkotike, bio fasciniran bolom, odnosno samopovređivanjem kako bi utvrdio granice bola. Zbog devijantnog ponašanja bio je suspendovan iz škole. Nakon njegove smrti, novine su pisale o njegovom fanatizmu, destrukciji, depresiji. Oni koji su ga bolje poznavali, međutim, tvrde da on nije bio baš takav. Ipak, priznali su da je voleo u svemu da preteruje, ali i da je bio iskren, blagonaklon, velikodušan. 

Oženio je Deboru Curtis i sa njom ima ćerku Natali. Međutim, uloga porodičnog čoveka nije mu ležala. Njegova sloboda, prepuštenost muzici i poeziji, nekom drugom svetu bez ograničenja, sputavali su ga da bude uz svoju porodicu. Nakon što mu je dijagnostikovana epilepsija, bend je postao sve popularniji, a njegovi napadi epilepsije sve češći. Bolest, nezadovoljstvo ličnim životom, depresija, razočaranje, melanholija, odveli su ga u smrt. 18. maja 1980 godine, Ian izvršava samoubistvo vešanjem. Posle njegove smrti, bend se raspao. Novi bend "New Order" u pesmi "Blue Monday" na simboličan način predstavlja lik Iana Curtisa, nesrećnog i neshvaćenog dečaka kojem je muzika bila način života.

Izvor: Pulse

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kultni novosadski festival Egzit po prvobitnom planu trebalo je da bude održan od 9. do 12. jula, ali je njegovo održavanje usled pandemije koronavirusa dovedeno u pitanje.

Proslo je pola veka od kada je kultni rok bend Bitlsi objavio da više ne postoji, ali Bitlsi i dalje zive kroz svoju muziku.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone