Glas Javnosti

Vučić: Smešno bi bilo da kažem da je Makron na našoj strani, nije

Politika
Autor:

Predsednik Srbije  izjavio je večeras da "presecanje preko noći" ne može doneti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dve strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose.

Vučić je u Parizu rekao da veruje da će sutrašnji video samit, koji će voditi francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle današnjeg razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od sutrašnjeg video samita, Vučić je rekao da veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

-Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci, rekao je Vučić.

On je rekao da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

-Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Albanci će reći da su došli da razgovaraju o međusobnom priznaju, a mi da to Srbiju ne zanima, ali postoji bezbroj malih koraka kojima mogu da se popravljaju odnosi i uradi nešto za srpski i albanski narod.

-To je taktika za koju mislim da je dobra, a presecanje preko noći je nešto što ne može da nas dovede do dobrog rešenja", rekao je Vučić.

Kaže da Makron, kao izuzetan geopolitički stručnjak, to razume.

-Smešno bi bilo da kažem da je Makron na našoj strani, nije, ali, da li razume poziciju Srbije? Mislim da je razume i dobro shvata. I mislim da sam na plastičan način to i objašanjavao, tako što sam rekao ''Zašto bismo mi nešto uradili, da vidimo šta Srbija dobija. I on kaže ''u pravu si, hajde da vidimo šta Srbija dobija''".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR