Glas Javnosti

Вучић и Тачи „усамљени“ у покушају „корекције“ границе, мало како се нареди, а мало и референдум

Politika
Autor: Глас јавности / Данас / од 24.08.2018

Стиче се утисак да су и председник Косова Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић „веома усамљени“ у свом настојању да „коригују“, или како год они то звали, границе између Косова и Србије.

Стиче се утисак да су и председник Косова Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић „веома усамљени“ у свом настојању да „коригују“, или како год они то звали, границе између Косова и Србије.

Читава динамика решавања косовског питања више личи на размену идеја два председника путем националних медија и Фејсбука, него на дипломатске преговоре двеју држава, са последицама за читав регион Балкана и шире, каже за Данас Ардиан Хацкај, директор Института за сарадњу и развој из Тиране, коментаришући актуелну фазу у решавању косовског питања.

Наш саговорник наводи да је „интересантно да званични посредник у преговорима Београд-Приштина, Европска унија, као да се повукла у други план, а Европска комисија све наводе о промени граница на основу етничких принципа, за сада, сматра неприхватљивим“.

– Питам се да ли ће актуелни сазив ЕК дати подстрек да се у постигне споразум о Косову у наредним месецима, пре краја свог мандата, или ће то питање оставити наредном сазиву, напомиње Хацкај.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче за ТВ Прву да „Србија нема намеру да мења границе насилним путем“ и да, за сада, „нема никаквог договора о томе“. Он је истакао да су „лицемери сви они који су се данас сетили принципа непроменљивости граница, а прво су разбили границе Србије“. Упитан о најавама из Приштине да ће тражити демаркацији границе са Србијом, Дачић је рекао да „нема никакве границе већ да само постоји административна линија“. Шеф српске дипломатије је поручио да је Косово „фикција у реалној међународној политичкој јавности“ и да у документу Европске уније за визну либерализацију за грађане Косова пише да је „реч о територији“.

И извори из дипломатских кругова незванично за Данас тврде да „још нема никаквог договора Београда и Приштине“ и да је „неизвесно када ће и да ли ће га и бити, упркос великој жељи Запада да се то питање реши до пролећа 2019“. С друге стране, универзитетски професор Неџмедин Спахиу изјавио је за Радио контакт плус да мисли да су Тачи и Вучић „уз међународне посреднике већ договорили неко решење за питање Косова, а за које грађани још не знају и да сада обојица председника настоје да то решење продају јавности, односно својим владама и парламентима“. Према мишљењу Спахијуа, „тешко је проценити шта је суштина будућег споразума, али вероватно су се договорили око тога које ће ингеренције имати заједница општина са српском већином и каква ће бити веза Србије са Косовом, односно ко ће бринути о њеним интересима на Косову“.

Поједини извори нашег листа тврде и да је косовски премијер Рамуш Харадинај „подједнака опозиција Тачију као и Самоопредељење“, када је реч о наставку бриселског дијалога.

„Тачи би се много лакше и брже договорио са Вучићем о правнообавезујућем споразуму да није противљења Харадинаја и косовске опозиције. Отпор који се јавно и иза кулиса исказује идејама косовског председника у Приштини у вези са наставком бриселског процеса, представљаће велики проблем за Хашима Тачија у наредној фази преговора, која се сматра одлучујућом“, наводе саговорници Данаса. Подсетимо, Харадинај је за КТВ поручио: „Нико нема мандат да говори о границама, не желим да причам о територији… Председник Тачи не би требало да се усуди, премијер се не усуђује, а ни председник Скупштине Весељи не би требало да говори о територији. Нема дијалога када говоримо о територијама. То је позив на рат“.

Председник Србије: Мораћемо на референдум

Председник Србије изјавио је јуче да је свим црквеним великодостојницима изнео своје мишљење о КиМ, какво је стварно стање и шта Србија може, а шта не може да уради. Вучић је новинарима у Зрењанину, после потписивања меморандума о доласку кинеске компаније за производњу аутомобилских гума, поновио да ће у случају решења косовског питања морати да се иде на референдум. „Ја ћу да предложим то што могу, а мораћемо да идемо на референдум, па нека људи кажу“, рекао је Вучић и констатовао да је „главна крилатица“ његових политичких противника да буду против њега, па макар радили и против своје земље, пренео је ФоНет. Према ранијим сазнањима Данаса, „Запад се жестоко противи организовању референдума о Косову“ који најављује званични Београд.

Глас јавности / Данас / од 24.08.2018

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR