Glas Javnosti

U parlamentu usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jedino Vladimir Đukanović bio protiv!

Politika
Autor: Glas javnosti

Zakon o izmenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti usvojen je sa 189 glasova podrške, jednim uzdrazanim i jednim protiv. Jedan poslanik nije glasao.

Protiv je glasao poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je u nekoliko navrata ponovio da neće podržati zakon i obrazložio to kao pravnik time, što je kako je rekao "ovaj zakon protivustavan". 
Uzdržan je bio Vladan Glišić, jedini srpski poslanik opozicije, a kako je rekao "nije glasao ni za ni protiv, jer razume strah gradjana od virusa, ali i ljutnju mnogih zbog ovakvog zakona". Jedan od prisutnih poslanika nije glasao. 
U sali su u trenutku glasanja bila 192 poslanika od ukupno 250 koliko ih ima u parlamentu.
"Glas javnosti" je prethodnih dana pisao da će neki poslanici napuštanjem skupštinskog zasedanja izbeći da se izjasne o ovom zakonu koji je u javnosti izazvao brojne polemike što zbog drakonskim kazni koje su njime predviđene za nepoštovanje propisanih mera, to i zbog ograničenja slobode kretanja koju propisuje, kao i dela koji se odnose na imunizaciju stanovništva. Konačna odluka o obaveznoj vakcinaciji stanovništva ostavljena je zakonom na volju ministru zdravlja koji će to moći da uredi uredbom. 
Kako je u sali bilo 192 poslanika od 250 prostom oraocunicim jasno je da je 58 poslanika pobeglo sa časa i izbeglo glasanje, što je više od jedne petine narodnih tribuna.
U parlamentu su se danas u nezvanični razgovorima mogla čuti negodovanja mnogih narodnih predstavnika od kojih mnogi smatraju da ovako sigorozan zakon nije bio nužan.
Kako je najavio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić novi zakon će početi da se primenjuje ranije od osmog dana od dana objavljivanje u "Službenom glasniku". Jer kako je rekao Dačić postoji opravdana potreba zbog pandemije da, se ovaj zakon primenjuje po hitnom postupku. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR