Glas Javnosti

TADIĆ ZARATIO SA LUTOVCEM ZBOG DS-a! Hoće li doći do ujedinjenja svih demokrata u jedinsvenu političku organizaciju? (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Već nekoliko dana na društvenoj mreži Tviter traje rasprava između predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca i bivšeg predsednika Srbije i lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića o načinu kako bi trebalo da izgleda dugo najavljivano ujedinjenje demokrata.

U svojoj poslednjoj objavi, lider DS je poručio da se većina u njegovoj stranci predomislila i da više ne žele da budu istoj organizaciji sa Tadićevom strankom.

Razlog sukoba bivšeg i aktuelnog predsednika DS bila je dugo pominjana tema o ujedinjenu svih demokrata u jedinsvenu političku organizaciju, odnosno različita tumačenja kako bi to moralo da se sprovede. Prethodno je Tadić poručio Lutovcu da se ujedinjenje ne može sprovesti “utapanjem” njegovog SDS-a u Demokratsku stranku.

-Ne može se jedan entitet “ujediniti u” drugi. Ujedinjenje može biti samo sa drugim entitetom u novi entitet, čak i ako taj novi entitet zadržava naziv starog, poručio je Tadić Lutovcu.

Na Tadićevo pisanje, Lutovac je odgovorio citatom iz “Deklaracije o ujedinjenju”.

-Mi, pripadnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju – koji imamo srodna politička opredeljenja i programske ciljeve, donosimo odluku da se ujedinimo u Demokrasku stranku, preneo je Lutovac deo iz Deklaracije, uz konstataciju “toliko o moralu, politici i elementarnoj logici”.

Činilo se da je tu završena rasprava dvojice političara, ali je danas, nakon četiri dana, ponovo reagovao Tadić.

-Ajmo opet malo logike – tri ravnopravno navedena entiteta se ujedinjuju u novi, koji iz praktičnih razloga zadržava ime jednog od njih. Iz teksta se to jasno vidi, jer ne može DS da se ujedini u DS. Da je tako kao što tvrdiš, u deklaraciji bi pisalo da se SDS i ZZS pripajaju DS – u. Da te podsetim da smo razmatrali čak drugačiji i naziv nove organizacije, ali smo se na kraju saglasili da ostane ime DS. Uostalom, sve ovo javno govorim od prvog dana, pa ako sam iznosio neistine, zašto ih nikada nisi demantovao?”, napisao je Tadić, dodajući da su nedoumice morali da razjasne iza zatvorenih vrata zajedničkog predsedništva.

-Međutim, izabrao si da tu sednicu ne zakažeš još od prošle godine, već da umesto toga praviš javni cirkus i time uniziš samu ideju ujedinjenja”, oštro je reagovao Tadić, da bi nakon toga usledio odgovor Zorana Lutovca u kojem ističe da “novi entitet neće postojati”.

- Ne ujedinjuju se entiteti nego pripadni. Nema novog entiteta. Radi se o jačanju postojeće Demokratske stranke. To je bio preduslov na koji ste pristali i vi i ZZS. Ako ste se predomislili to je u redu, predomislila se i većina u DS-u. Želim vam sve najbolje”, poručio je Zoran Lutovac bivšem predsedniku Srbije.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR