Glas Javnosti

Tači prihvata dijalog sa Srbijom koji vodi Amerika

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači rekao je da želi širi sastav tima u dijalogu sa Srbijom.

Dodao je da će u dijalog biti uključen u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

"Biću uključen u skladu sa svojim zakonskim mandatom, ni manje ni više. Svaki postignuti dogovor mora doći u Skupštinu. Dopunjavaćemo se i imaćemo dobru koordinaciju. Ne takmičimo se međusobno, nego sa Srbijom“, rekao je Tači

Naglasio je da institucije moraju biti nosioci dijaloga i pozvao izaslanika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka, da promeni stav o Kosovu.

Dodao je da će biti „za stolom gde politički proces vode Sjedinjene Američke Države“, dok će se u procesu koji će se odvijati pod pokroviteljstvom EU ili Lajčaka vladi dati mogućnost zastupanja kosovskih interesa i radu na sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

Tači je rekao da ne veruje da će Lajčak doneti obostrano priznanje Kosova i Srbije, izrazivši poverenje u SAD.

Tači: Nisam znao i uticao na odluku Ustavnog suda

"Lajčak nema podršku da unapređuje proces do međusobnog priznavanja. Treba da zna da na Kosovo dolazi u nezavisnu i suverenu zemlju, a ne u zemlju sa Rezolucijom 1224. Moramo blisko sarađivati sa SAD i EU jer je naše jedino odredište EU, ali ona mora biti korektna prema Kosovu“, rekao je Tači.

Mišljenja je da Lajčak mora biti vrlo jasan pre dolaska na Kosovo i u Srbiju, istakavši da ima rezervu prema tome da li treba da učestvuje u procesu dijaloga, ako specijalni predstavnik EU ne tretira Kosovo kao nezavisno.

"EU mora da promeni svoj stav o Kosovu. Pogledaću platformu, njen predlog i na osnovu toga zauzeću stav, koji će biti u skladu sa voljom građana", rekao je Tači.

On je uslovio i mogući sastanak sa Lajčakom u Prištini, rekavši da nikoga ne odbija, ali da će analizirati da li će susret uroditi plodom ili će biti gubljenje vremena.

"Lajčak treba da ima drugačiji pristup pre posete. Treba da dođe kao predstavnik EU, a ne kao slovački ministar spoljnih poslova. Nije u redu ako dolazi sa dilemama poput njegove zemlje“, rekao je Tači.

(Izvor: b92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR