Glas Javnosti

Тачи потврдио да се састао с Вучићем

Politika
Autor: Glas Javnosti / Beta

Председник Косова Хашим Тачи је на "Фејсбуку" потврдио је да се у Вашингтону састао с председником Србије Александром Вучићем.

Написао је да је тај састанак одржан на позив изасланика председника САД за дијалог Косово-Србија, Ричарда Гренела и саветника за националну безбедност САД Роберта О'Брајана.

"Сада сам на путу за Косово. Очекујем да ми се одмах, у среду или четвртак, омогући да у Скупштини Косова известим посланике и грађане Косова о састанцима у Вашингтону и посебно о данашњем састанаку", написао је Тачи.

Подвукао је да ће "уз јединство институција, политичких партија и грађана Косово бити још јаче".

"САД су наша нада и вера. Доживотно сам им захвалан", написао је Тачи.

Вучић: Уобичајен разговор с Тачијем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је касно вечерас у Вашингтону да је с председником Косова Хашимом Тачијем имао уобичајен разговор и да Београд чека укидање косовских такси на робу из Србије како би могао да се настави дијалог с Приштином о суштинским питањима.

После састанка с Тачијем, којем су присуствовали специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за преговоре Србије и Косова Ричард Гренел и Трампов саветник за националну безбедност Роберт О'Брајан, Вучић је новинарима из Србије рекао да је на састанку казао да не постоји договор да Србија обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

"Рекао сам да ми немамо такав договор, а онда сам слушао с друге стране како је то важно, па сам онда рекао да сам све време (током дијалога) у Бриселу тражио од (косовских) Албанаца једну ствар: да се не кандидују за међународне организације и институције, да не иду на додатна признања и на додатна кандидовања у Интерпол, Унеско и друге међународне организације док трају разговори", казао је Вучић.

Навео је да је тада нудио да Србија макар привремено прекине кампању за повлачење признања Косова, али да Косово "никада о том питању није желело договор".

Вучић је поновио да ће "у наредним данима, колико сутра или прекосутра", бити нових повлачења признања Косова.

За америчке званичнике с којима је разговарао у Вашингтону државног секретара Мајка Помпеа, његовог специјалног изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера и заменика министра одбране Дејвида Норквиста, Вучић је рекао да "не желе да од мале Србије праве било каквог, па и малог непријатеља", већ да желе да сарађују са Србијом.

"Видео сам њихов већи интерес за инвестирање и у нашу земљу, и у наш регион, и пун сам оптимизма по питању америчког улагања у Србију и даљег развоја наших економских односа", казао је Вучић.

Додао је да у односима САД и Србије "неће све да буде лако" због односа Београда и Приштине, али да САД "неупоредиво другачије" гледају Србију данас, него пре неколико деценија или година.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR