Glas Javnosti

Standard: Na Kosovu Ustavna kriza nakon mešanja američkog izaslanika

Politika
Autor: Glas javnosti

Mesec dana nakon svrgavanja kosovske vlade formirala se nova većina, ali je pitanje da li su delovanja bila u skladu sa ustavom, ističe bečki dnevnik "Standard".

Nakon što je uz "pomoć" Trampovog izaslanika, bivšeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela, 25. marta svrgnuta vlada na Kosovu, izbila je ustavna kriza, jer je nejasno ko ima pravo da formira vladu, ocenjuje list.

"Standard" podseća da je kosovski predsednik Hašim Tači nalog za formiranje vlade dao Demokratskom savezu Kosova, sa argumentom da najjača politička snaga Samoopredeljenje nije saopštila imena članova za novu vladu.

Prema zakonu, dodaje list, druga snaga može dobiti nalog za formiranje vlade, ako najjača partija odbije mandat, te podvlači da to nije bio slučaj.

Zbog toga Samoopredeljenje namerava da se obrati Venecijanskoj komisiji kako bi se analizoralo da li je Tači delovao u skladu sa ustavom, a njen lider Aljbin Kurti namerava sa tim pitanjem da se obrati i ustavnom sudu.

"Cinično je Tači argumentovao da je dao mandat DSK kako bi sačuvao stabilnost, a upravo je svrgavanjem vlade, u čemu je učestvovao i sam, nestala stabilnost. Tači je tako nešto kao politički smrtni neprijatelj vođe Samoopredeljenja Kurtija. Tači pripada staroj političkoj klasi, zbog njegove ratne prošlosti je ucenjiv, a njegova stranka teško korumpirana", piše "Standard".

List prenosi da je šef DSK Isa Mustafa najavio formiranje vlade sa bivšim premijerom Ramušom Haradinajem, tajkunom Bedžetom Pacolijem, socijaldemokataka i lokalnom partiji Nisma, koju vodi još jedan bivši ratnih Fatmir Ljimaj.

Da bi imali većinu u parlamentu neophodno je da ta koalicija dobije glasove svih manjinskih poslanika, a tako i Srpske liste, koja, kako tvrdi "Standard", se nalazi pod direktnim uticajem predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Standard" prenosi da je razočarenje u "Samoopredeljenju" veliko i da je najureni premijer najavio da neće biti moguće sprečiti da ljudi 4.maja, kada je planirano popuštanje mera protiv korona virusa, izađu na ulice.

Lost smatra da se sa protestima mora računati, jer većina stanovnika Kosova je bila protiv svrgavanja vlade, posebno mladi koji su očekivali konačno mere protiv korupcije i za više vladavine prava.

"Standard" tvrdi da je Trampova administracija od samog dolaska na vlast Kurtijeve vlade vršila pritisak kako bi se postigao sporazum sa Beogradom, jer američki predsednik želi spoljnopolitički uspeh za svoj reizbor.

"Kurti, pošto nije reagovao na „pritisak na dugme“, od Grenela je smatran preprekom. I tako je Kurtijev koalicioni partner DSK naveden da nakon samo par nedelja uništi koaliciju", piše list dodajući da su sredstva Vašingtona bila brutalna, te da su postojale pretnje povlačenja američkih vojnika iz Kfora i okončanje finansijske pomoći u visini od 49 miliona dolara.

"Trampova vlada je izazvala političke turbulencije u jednoj maloj zemlji u Evropi u vreme kada je posebno potrebno stabilno rukovodstvo zbog pretnje korona virusa", podvlači dnevnik.

Evropljani su, prema "Standardu", izgurani u stranu "neprozirnim procesom", a Miroslav Lajčak koji je imenovan za specijalnog izaslanika EU za dijalog, za vreme pandemije gotovo da ne može da deluje.

"Standard" ističe da bi EU trebalo da bude ključna jer eventualni dogovor mora biti finansiran od Evropljana i nadziran.

(Tanjug) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR