Glas Javnosti

Штампа: Израелски председник захвалио се Вучићу на најави отварања дипломатске мисије у Јерусалиму

Politika
Autor: Danas.rs/ foto: wikpedia

Председник Израела Рувен Ривлин захвалио се председнику Србије Александру Вучићу због намере да отвори дипломатску мисију у Јерусалиму и нагласио да је то још један важан знак дубоких однос између две земље, преноси данас лист „Тајмс оф Израел“.

„Желим да се захвалим нашем драгом пријатељу Александру Вучићу што је рекао на конференцији АИПАЦ 2020 да ће Србија ускоро отворити званичну државну канцеларију у Јерусалиму, нашем главном граду. То је још један знак снажних и дубоких односа између наше две земље и народа. Нека многи следе његов пример“, написао је Ривлин на енглеском на Твитеру и завршио поруку на српском и на ћирилици речима „Хвала, господине председниче“.

Израелски министар спољних послова Израел Кац такође је преко Твитера честитао вођи Србије због најаве да ће ускоро отворити званичну српску канцеларију у Јерусалиму, преноси лист.

„Српска застава придружиће се другим заставама које су већ присутне у нашем главном граду“, написао је Кац уз речи „Добро дошли“ на српском.

Израелска амбасадорка у Србији Алона Фишер Кам рекла је да разне земље следе пример САД-а које су 14. маја 2018. отвориле амбасаду у Јерусалиму.

„Очекивали смо од наших добрих пријатеља, као што је Србија, да се придруже тим земљама. Изјава председника Вучића је позитивна и значајан корак напред у нашим билатералним односима“, рекла је она.

Лист наводи да је и амерички сентор из Тексаса Тед Круз, који се састао са Вучићем током његовог боравка у Вашингтону, на маргини конвенције АИПАЦ-а у Вашингтону, такође похвалио Вучића због тог планираног потеза.

Лист наводи да је Израел једна од ретких земаља света која не признаје Косово као земљу, страхујући да би се тиме направио преседан у коме се признаје земља која једнострано прогласи независност. У јануару 2018. Косово је саопштило да би гласало против УН резолуције која је осудила пребацивање америчке амбасаде у Јерусалим, подсећа лист.

Лист такође подсећа да за сада само САД и Гватемала имају амбасаде у Јерусалиму, а да више земаља међу којима су Бразил, Чешка, Аустралија, имају културне центре у граду. Само Мађарска и Хондурас су навеле да њихове канцеларије у Јерусалиму имају дипломатски статус.

У интервјуу за израелски Џерузалем пост (Тhe Јerusalem Post) у понедељак Вучић је рекао да Србија намерава да отвори дипломатску мисију и економску канцеларију у Јерусалиму.

„Поред наше амбасаде у Тел Авиву отворићемо врло ускоро у Јерусалиму, не само канцеларију наше привредне коморе, већ и званичну државну канцеларију са српском заставом“, рекао је Вучић.

Вучић је говорио на маргинама конференције Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR