Srpski konzul u Izraelu za Džeruzalem post: Kosovo nije ono što treba Balkanu

kosovo-pixabay

Foto: Wikipedia

Spor oko Kosovo i Metohija trebalo bi da se reši kompromisom, a ne jednostranim akcijama, ocenio je izraelski Džeruzalem post.

U tekstu počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića, objavljenom u onlajn izdanju lista navodi se da Izrael podržava neposredne pregovore Beograda i Prištine i rešenje koje bi trebalo da bude rezultat kompromisa.

List ističe da se generalno, što se tiče regiona zapadnog Balkana, jevrejska država pokazala kao inovativna u razvoju uravnoteženih odnosa i saradnje u svim oblastima, posebno u privredi.

"Kontinuiran i visoko principijelan izraelski stav o pitanju Kosova i Metohije nije samo rezultat ovog razboritog pristupa, već i afirmacije politike zasnovane na najvišim principima u spoljnim odnosima i međunarodnom pravu", prenosi JP.

List podseća da se Izrael kao i mnoge druge države u svetu, uključujući i pet zemalja članica EU, protive jednostranom proglašenju nezavisnosti jer ne mogu da prihvate pristrasno i jednostrano rešenje, što stvara presedan i krši međunarodno pravo.

Takođe, ističe se da u poslednje dve godine, nijedna vlada nije priznala Kosovo, a da je čak 18 zemalja povuklo ili suspendovalo priznanje.

"To jasno pokazuje koliko je problematično pitanje statusa Kosova i opadajući trend podrške stavu kosovskih Albanaca. Danas manje od polovine članica UN ima uspostavljene odnose s Prištinom. Nedavna glasanja u različitim međunarodnim organizacijama o članstvu Kosova završila su se porazno za njih", navodi se u tekstu.

Autor teksta pita se koliko su stanovnici Izraela spremni da prihvate pogubno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom i naglašava da je slično tome KiM kolevka srpskog nacionalnog identiteta.

"Njeni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica spadaju u srednjovekovne žive čuvare srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine", objašnjava autor.

Autor dalje kritikuje autora teksta objavljenog u listu 23. maja u kome se traži od izraelske vlade da prizna Kosovo, upozoravajući da su jevrejski narod i njihova jedina država, Izrael, decenijama patili od manipulativnog i zlonamernog neprijateljskog izveštavanja.

"Izraelska konstelacija sporova i, nažalost, čak konfliktnih odnosa sa nekim zemljama - ne samo u regionu - zahteva čvrsto protivljenje bilo kakvom rešenju koje uključuje prisilu i preduslove, čime se uspostavlja štetni presedan koji bi sutra mogao da se koristi protiv samog Izraela", navodi Nikolić u tekstu.

(Izvor Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti napisao je u pismu specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku da EU i SAD moraju da posreduju u dijalogu Beograda i Prištine koji ne treba da dovede do promene granica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju Naučno tehnološkog parka u Nišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanm u Srbiji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone