Glas Javnosti

Srpska politika između izbora i nasilja

Politika
Autor: Глас јавности

Jučerašnji događaj u blizini stana porodice lidera SzS Dragana Đilasa, kada su huligani skandirali "Đilase lopove" tako da to uznemiri njegovu decu domaća javnost ocenila je različito.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević nazvala je video poruku Dragana Đilasa  "jeftinim političkim performansom - pokloni se i počni".

Ona je rekla da Đilas u poslednjih nekoliko dana Aleksandra Vučića naziva ludakom i psihopatom, a njegovi saradnici upućuju i direktne pretnje predsedniku Srbije, a nije se zapitao kako to utiče na Vučićevu decu.

Zašto bi Đilasova deca bila zaštićenija od dece predsednika Vučića koja to trpe, zapitala je Vasiljević i dodala da Đilasovi “opskurni portali” na dnevnom nivou objavljuju najgore uvrede na račun Vučića i njegove
porodice.

Vasiljević nije konkretno odgovorila na pitanje zašto je pristalicama vlasti dozvoljeno da u vreme policijskog časa nesmetano organizuju “bakljade” i puštaju uvredljive poruke sa razglasa, rekavši samo da je Vučić pozvao sve da poštuju zabranu kretanja.

-Imaćete izbornu kampanju, pa onda izađite na ulice, lupajte i šetajte, rekla je Vasiljević.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je protiv svake vrste nasilja i da je "nedopustivo uvlačenje bilo čije dece u politiku".

Žestoka politička borba - da, ugrožavanje dece - ne

-Ako me pitate da li sam za politiku – da. Da li sam za političku borbu – da. Da li sam za žestoku političku borbu – da. Ali dovođenje politike do toga da se bilo čije dete, i deca predsednika Srbije, i Đilasova i moja i svakoga od vas, osećaju ugroženo – ja sam uvek protiv toga, izjavila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da svi politički akteri treba da budu svesni odgovornosti i da vode računa šta i na koji način govore u javnosti.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović ocenio je puštanje sa razglasa poruke "Đilase, lopove" u blizini zgrade gde živi porodica predsednika Stranke slobode i pravde kao "čist teror", za koji je optužio SNS i Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da se prema građanima ponaša kao "prema podanicima".

- Ja taj teror trpim treću noć, jer u mojoj ulici koja ima 10-tak zgrada, uveče ima više navijača nego u jednom redu južne tribine stadiona Partizana”, kazao je Trifunović.

Sutra ći maltretirati vas

On je rekao i da će i sam biti večeras ispred zgrade u kojoj živi Đilas, kako bi pružio podršku i pokazao da na nasilje ne sme da se ćuti. 

“Jer će sutra doći ispred vaše zgrade ili u vaš stan i maltretirati vas”, naglasio je.

Na na kritike protivnika da pozivaju na nasilje, Trifunović kaže da “nije Đilas poslao navijače u Jajince ispred Vučićeve kuće, nego je Vučić poslao te ljude kod Đilasa”.

 Ujedinjena demokratska Srbija osudila je danas zastrašivanje dece jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Ðilasa, uz poruku da deca ne smeju biti žrtve političke borbe.

UDS, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, apeluje na političke rivale da političku borbu vrate na teren koji ne postavlja mete na decu i porodice onih koji se aktivno bave politikom.

Navode da ne postoji nijedno opravdanje za “huligane” koji, kako navode, očigledno znaju gde zive političari i njihove porodice i koji su sinoć zastrašivali maloletnu decu Dragana Ðilasa.

 Osobe koje su prethodnih noći palile baklje na krovovima zgrada počinile su krivična dela i lako ih je identifikovati, ali ne postoji politička volja da se to uradi, ocenili su advokati Božo Prelević i Borivoje Borović.

“Ako uzmete u računicu da je poslanik vladujuće stranke bio jedan od onih koji su palili baklje, kao i to da je na čelu policije član predsedništva iste te stranke, jasno je da ne postoji politička volja da se ovaj slučaj istraži. Već smo imali prilike da vidimo kako se istražuju takvi slučajevi na primeru rušenja u Hercegovačkoj ulici ili padu helikoptera”, rekao je Prelević

Borović: Neće biti efikasne istrage

Advokat Borivoje Borović rekao je da policija ne bi imala nikakvih poteškoća da ustanovi identitet onih koji su palili baklje po krovovima zgrada.

Ipak, kako je rekao, do efikasne istrage i pravnog epiloga sigurno neće doći.

- Direktiva za ovu akciju došla je sa samog vrha države, a bojim se da su oni spremni i na mnogo teže mere kako bi dokazali da su jedini koji mogu da vode državu, istakao je Borović.

Za vlast je građanski bunt noćna mora

Ratko Božović ocenjuje da je za vlast je građanski bunt noćna mora

 - Kontraprotesti mirišu na političku arheologiju kontramitinga. To je još jedan od mnogobrojnih neinventivnih i nasilničkih poteza vlasti. Vidimo kako epidemija jenjava, a politički život sve više dobija stare navike, koji su, inače, u simulirajućoj formi bile neprestano prisutne. Predsednika, koji se preko svojih vernih medija neprestano pojavljivao kao spasilac svekolikog života, nije obavezivao ni zakon ni ono što je nametnuo svima", rekao je u intervjuu za Nova.rs sociolog kulture Ratko Božović.

Prema njegovoj oceni, međusobne optužbe vlasti i opozicije o politizaciji epidemije posledica su činjenice da je u našoj državi sve politika i da od nje sve zavisi. Kako navodi, protesti sa terasa i balkona predstavljaju uvod u građansku neposlušnost i bunt, ali će njihov ishod zavisiti od usmeravanja u političkom polju i načinu na koji budu vođeni.

 Božović smatra da postoje posebni razlozi zbog kojih vlast ima potrebu da odgovori na svaki vid protesta.

- Kad bi režim bio siguran u svoje ekstremno svevlašće, sve mu to ne bilo neophodno. Svaka forma društvene nesigurnosti proizvodi nasilje kao kompezaciju za svoje strahove, koji nisu zanemarljivi. I nisu bez razloga, zaključuje Božović

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR