Glas Javnosti

Skupštinske 'legende' se odriču primanja: Čeda, Šešelj i Boško Obradović ne žele više poslaničku platu!

Politika
Autor: Glas javnosti

Iako imaju pravo na poslaničku platu i posle prestanka mandata, neki od 'kultnih' poslanika is brojnih prethodnih saziva Skupštine Srbije, odlučili su da se tog prava odreknu.

Neki od "najpoznatijih" opozicionih poslanika, sa dugim parlamentarnim stažom, koji u naredne četiri godine neće sedeti u skupštinskim klupama, odlučili su, da se odreknu naknade, nakon prestanka mandata, na koju po zakonu imaju pravo.

Prema Zakonu o narodnoj skupštini, poslanici koji su primali platu u parlamentu po prestanku poslaničke funkcije u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije, a najduže šest meseci.

Jedan od "najbučnijih" poslanika u parlamentu, lider radikala Vojislav Šešelj kaže  da neće primati poslaničku platu posle isteka mandata, jer je invalidski penzioner, pa na to nema pravo.

Naveo je da mu je julska plata poslednja poslanička plata, da je polovinu već primio, dok drugu polovinu plate očekuje pred kraj avgusta.

Veruje da će svi bivši poslanici SRS, koji na to imaju pravo, primati poslaničku platu, u skladu sa zakonom.

Još jedan "bučni" poslanik, sa kraćim stažom u skupštini, koji je poslednjih oko godinu dana bojkotovao parlament, lider Dveri Boško Obradović rekao je za Tanjug da je danas išao u parlament, uzeo radnu knjižicu, razdužio diplomatski pasoš i parking karticu, te da neće tražiti nikakva dodatna primanja.

- Vraćam se svom starom zaposlenju u NVO sektoru i izdavaštvu i zajedno sa dugogodišnjim prijateljima i saradnicima bavićemo se izdavanjem časopisa i knjiga, organizacijom tribina i predavanja... - kaže Obradović.

Kako kaže, danas je zahvalio skupštinskim stručnim službama na vrhunskom profesionalizmu i poručio - "vratiću se".

U LDP-u je  kratko rečeno da njihov lider Čedomir Jovanović, koji u ovom mandatu nije poslanik, neće koristiti pravo na poslaničku nadoknadu.

Ni poslanik Dosta je bilo Vojin Biljić neće primati platu iz "skupštinskog" budžeta u narednom periodu, ali nije znao kakvu su odluku donele njegove stranačke kolege.

U Skupštini je rečeno da isplata naknade ide po automatizmu, ali nije nam potvrđeno da li će poslanici koji su rekli da se odriču ove privilegije biti skinuti sa platnog spiska.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR