Glas Javnosti

Pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu: Uvidom u džakove otkrili izbornu prevaru?!

Politika
Autor: Glas javnosti

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i članova biračkih odbora sa četiri biračka mesta u Srbiji zbog falsifikovanja zapisnika, kao i da su prijavom obuhvaćeni i "svi drugi koji su učestvovali u organizovanom kriminalnom poduhvatu izborne prevare".

Iz tog pokreta su naveli da su uvidom u džakove sa biračkim materijalom sa parlamentarnih izbora održanih u nedelju, otkrili "način izborne prevare".-Koristeći pravo uvida u birački materijal, poslanici DJB su u sredu, 25. juna proverili sadržaj džakova sa četiri biračka mesta slučajnim uzorkom i uporedili ih sa zapisnicima koji im pripadaju.

U sva četiri proveravana slučaja pronašli smo da nijedan džak sa biračkim materijalom ne odgovara sadražaju zapisnika na osnovu koga RIK utvrđuje regularnost i rezultate izbora. Zapisnici su očigledno falsifikovani u skladu sa unapred projektovanim izbornim rezultatima, naveli su iz Dosta je bilo.

Zatražili su od tužilaštva da reaguje po hitnom postupku, "zaštiti inkriminišući birački materijal od sakrivanja i uništavanja dokaza, kako bi se zaštitila Ustavom garantovana izborna volja građana, te proveri sadržaj džakova sa svih biračkih mesta".

-Na biračkom mestu 14 na Čukarici, na kome glasaju stanovnici Požeške ulice na Banovom brdu, u zapisniku stoji da je broj neupotrebljenih listića 1.627, dok ih u džaku ima samo 773. Očigledno je da je birački odbor sa tog biračkom mesta 854 neupotrebljena listića predao nekom drugom kako bi se nameštali rezultati na drugim biračkim mestima, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su "nepoklapanja između stvarno izražene biračke volje građana i zapisnika po osnovu kojih RIK proglašava rezultate izbora, toliko skandalozno velika da bi ponavljanje celokupnih izbora postalo neminovnost".

-Na osnovu ovih rezultata uvida u samo četiri biračka mesta, poslanici DJB su od RIK-a tražili uvid u celokupan birački materijal za sva biračka mesta", naveli su iz pokreta i najavili da će rezultate tog uvida predstaviti u petak u 11 časova na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR