Glas Javnosti

Novi potezi Prištine protiv Srba: Koji su ciljevi?

Politika
Autor: Glas Javnosti

Kosovo je ponovo počelo da primenjuje takse na uvoz brašna i građevinskih blokove iz centralne Srbije, otkrila je Kancelarija za KiM Vlade Srbije nazvavši taj potez „opasnom diverzijom“. Srpski analitičari sa Kosova i Metohije uvereni su da ovako Kurti skuplja političke poene, a albanski da Priština - uzvraća udarac.

Marko Marković, analitičar sa Kosova i Metohije kaže da vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti vraćanjem taksi teži ka ostvarenju dva primarna cilja:

-Ova mera je sa jedne strane populistička i prihvatljiva većinskom stanovništvu, pa bi, samim tim, u slučaju ponovnih  izbora Kurtijeva stranka dobila koji procenat glasova više. Sa druge strane, ovim se donekle popunjava kosovski budžet, a to je najbolje raditi dodatnim oporezivanjem i na uštrb proizvođača iz centralne Srbije- rekao je Marković za Sputnjik.

Marković napominje da je sve ovo dokaz da se Kurti grčevito bori da pokaže kako i dalje drži konce u svojim rukama, dodaje da Kurti neće moći još dugo ovako i da opozicija ima sve veće jedinstvo sa ciljem da preuzme vlast i odgovornost.

Nedžmedin Spahiu, politikolog sa Kosova nepoverljiv je prema validnosti informacije o uvođenju taksi jer, kako ističe, nigde u kosovskim medijima niti na sajtu vlade Kosova ne postoji takva informacija.

-Ali, ukoliko je tačna ova vest, onda je taj potez reakcija na činjenicu da Srbija nije dozvolila da lekari sa Kosova odu u Preševsku dolinu i da pomognu građanima zbog pandemije, iako je kosovska vlada to mnogo ranije dozvolila srpskim lekarima- smatra Spahiu.

Politikolog ne misli da vraćanje taksi ima veze sa najavom početka pregovora sa Beogradom, niti sa insistiranjem na reciprocitetu - ukidanje taksi za priznanje Kosova.

-Bilo kakva odluka Vlade Kosova je javna i tu nema tajni. Što se tiče dijaloga sa Beogradom, logika bi bila da se popusti a ne da se zaoštri politika- navodi Spahiu, prenosi Sputnjik.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM u pisanoj izjavi povodom ponovnog uvođenja taksi naveo je da je to „opasna diverzija"  Prištine. Po njemu, oni idu „korak napred - dva koraka nazad“ , a kako su krenuli unazad stići će do politike  Envera Hodže. On je poručio i da ovaj najnoviji akt samovolje i „prištinski galop u prošlost", zahteva najodlučniji odgovor međunarodne zajednice, jer će se, upozorava, stvari samo pogoršavati, ako on i ovoga puta izostane.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR