Glas Javnosti

Nemačka POGREŠILA što je priznala Kosovo i bombardovala Jugoslaviju

Politika
Autor: Glas javnosti

Nemačko priznanje Kosova bio je nepravni akt i velika greška, kao što je i bilo učešće nemačke vojske u bombardovanju bivše Jugoslavije 1999, ocenjuje poslanica stranke Levica (Die Linke) u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić, koja dodaje da je Srbija pokazala spremnost za dijalog sa kosovskim Albancima i da zato zaslužuje podršku.

U intervjuu "Frankfurtskim vestima", predsednica parlamentarne grupe za odnose Nemačke i zemalja Jugoistočne Evrope kaže da je njenoj stranci još od bombardovanja bilo jasno da NATO bombe i kršenje međunarodnog prava ne vode miru nego doprinose ratu.

Levica se, prema njenim rečima, i danas dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava, dodajući da je otcepljenje Kosova brutalno kršenje ovog prava.

- Nemačko priznanje Kosova je nepravni akt i velika greška. Ta greška treba što pre, kroz povlačenje priznanja, da se ispravi, i ja se u Bundestagu za to, stalno i intenzivno zalažem. Nedopustivo je što politiku Kosova vode osvedočeni ratni zločinci i njima je mesto iza rešetaka, a ne u Vladi ili parlamentu. Srbija je pokazala spremnost za dijalog sa Albancima i zaslužuje podršku - naglasila je Žaklin Nastić.

Takođe, je ocenila da bi proterani Srbi sa Kosova trebalo da dobiju obeštećenje.

 - Nemačka ne sme da bude izuzeta od ove odgovornosti, ni moralno, ni finansijski, ni pravno. Ona je učestvovala u ovom kršenju međunarodnog prava i stalno je na strani ratnih zločinaca koji čine političku elitu u Prištini. Nastradale niko ne može vratiti i ne postoji uteha koja bi ublažila tugu za nastradalima. Pred lice pravde moraju se izvesti i ratni zločinci, ali i oni koji su odlučivali da se krene u ratna razaranja, u zemljama učesnicama NATO agresije - istakla je ona.

Podsetila je da se „Levica” dosledno zalaže za za mirotvornu politiku i to samo diplomatskim sredstvima.

Izvor: Frankfurtske vesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR