Glas Javnosti

Najplaćeniji funkcioneri primaju i do 40 prosečnih plata u NIS-u i Narodnoj banci Srbije

Politika
Autor:

Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu od oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka. Rekorder po zaradama među srpskim političarima svakako je Dušan Bajatović, čije mesečna primanja prelaze 20.000 evra, a natprosečne plate imaju članovi Odbora NIS-a i čelni ljudi Narodne banke Srbije.

Dušan Bajatović je godinama unazad naplaćeniji srpski političar. Iako na poziciji direktora JP Srbijagas prima “svega” 163.337 dinara, zbog brojnih funkcija koje obavlja na njegov račun mesečno legne 2.385.244 dinara. To je čak 40 puta od iznosa prosečne plate u Srbiji.

Najviša primanja ima kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa, gde zarađuje čak 1.601.802 dinara, a na ime naknade za posao predsednika NP Podzemnog skladišta Banatski dvor mesečno dobija još 591.419 dinara. Uprkos milionima koji mu ležu na račun, Bajatović se nije odrekao ni skupštinskog paušala od 28.686 dinara, koji dobija svaki poslanik.

Uz sve ovo, Bajatović je u 2017. i 2018. dobio “godišnje nagrade” od preduzeća Podzemno skladište Banatski dvor u iznosu od po 7,1 milion dinara, a pre dve godine Ministarstvo finansija uplatilo mu je 8.546.193 dinara, na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa za PIO.

Danici Drašković penzija i plata od 6.500 evra

Veoma visoka primanja za srpske standarde imaju članovi Odbora direktora NIS-a, koji su tamo postavljeni kao predstavnici države.

Taj posao već šest godina obavlja Danica Drašković, supruga lidera SPO-a Vuka Draškovića, koja je inače penzionerka od 1996. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR